Braškiniai macarons (Itališkas metodas)

Braškiniai macarons (Itališkas metodas) Sviestas Sausainiai Migdolų miltai Migdolai Maistiniai dažai Macarons Kremas Kepiniai Itališkas Įdaras Cukraus pudra BraškėsKaip man patinka, kai po kelionės ar renginio galva ir širdis būna pilnos emocijų, jausmų, prisiminimų, naujų siekių ir norų! Rodos, tiek dabar daug galėčiau ir norėčiau nuveikti! Labai tikiuosi, kad ši būsena išliks dar ilgai ir niekas nesudrums mano siekių. Folkloro festivalis Baltica, šiemet vykęs Estijoje, buvo išties puikus. Daugybė pažinčių, renginių, įspūdžių, gera gyvenimo kokybė, aišku jeigu nekreipsiu dėmesio į patogių kambarių trūkumą Sangaste pilyje, geros draugės kompanija ir ko gi daugiau reikia gerai praleisti laiką? O Lietuvą atstovauti mums pavyko tiesiog puikiai! Gera koncertuoti žmonėms, kurie vertina paveldą, palikimą, o po pasirodymo apdovanoja gausiais plojimais bei šūksniais „Bravo!“. Liepos 6 dieną vykusį savo paskutinįjį koncertą kaip ir dera tokią dieną, pradėjome Lietuvos respublikos himnu. Tai išties sukūrė iškilmingą atmosferą. Tiesa, mano mylimas fotoaparatas, tiksliau gal jo pakrovėjas, sumąstė pajuokauti ir pakankamai nepasikrauti prieš kelionę, taigi nuotraukų parsivežiau vos keletą ir tai mane tikrai nuliūdino….

Labai nekantravau pasigirti Jums tuo, ką man šįkart pavyko pagaminti savo virtuvėje! Tai nuostabieji Macarons! Prisipažinsiu, tai buvo antras mano bandymas juos pagaminti ir pirmasis buvo nesėkmingas. Tiesa, nesekmė greičiausiai buvo prasto recepto kaltė. Šį kartą išbandžiau Itališką metodą. Tai metodas, kai dalis baltymų sumaišoma su biriais produktais, o dalis išplakama su cukraus sirupu. Metodas šaunus tuo, kad jam nebūtini brandinti kiaušinių baltymai, kai kur rašoma, kad net nebūtina leisti macarons suformuoti „kiautelio“, bet aš visvien saugumo sumetimais padžiovinau saviškius, kažkodėl širdis taip jautė. Šiam receptui būtina turėti termometrą, nes labai svarbi sirupo temperatūra. Būtent Macarons garbei ir įsigijau naują žaisliuką sau į virtuvę. Macarons skonis abejingų nepaliks, pažadu. Atrodo kas čia įmantraus, morengas ir tiek, tačiau tikrai liksite maloniai nustebę. Traški plutelė, minkštas vidus, kreminis, bet gaivus pertepimas – viskas tirpsta burnoje!

Braškiniai macarons (Itališkas metodas) Sviestas Sausainiai Migdolų miltai Migdolai Maistiniai dažai Macarons Kremas Kepiniai Itališkas Įdaras Cukraus pudra Braškės

Jums reikės:

Macarons:

  • 212g. migdolų miltų;
  • 212g. cukraus pudros;
  • 82g. + 90g. kiaušinių baltymų;
  • 236g. + žiupsnelio cukraus;
  • 158g. vandens;
  • Maistinių dažų.

Kremui:

  • 2 didelių kiaušinių baltymų;
  • 125g. cukraus;
  • 120g. sviesto (kambario temperatūros);
  • Vanilės;
  • 2 saujų šviežių braškių.

Gaminame macarons:

Orkaitę įkaitiname iki 170˚C temperatūros. Dideliame inde sumaišome migdolų miltus bei cukraus pudrą, stengiamės nepalikti jokių gumulėlių. Gauto mišinio viduryje suformuojame duobutę ir į ją supilame 82 gramus kiaušinių baltymų. Gerai išmaišome iki vientisos, pastos pavidalo masės ir padedame šį dubenį į šalį. Nedideliame puode, ant vidutinės ugnies sumaišome vandenį bei cukrų. Kai sirupo temperatūra pasiekia maždaug 93˚C, pradedame plakti 90 gramų kiaušinių baltymų su žiupsneliu cukraus ir plakame kol susiformuoja minkštos, bet pakankamai standžios putos, sirupą visdar kaitiname, kol pasiekia 120˚C temperatūrą. Jei baltymai išsiplaka greičiau, nei sirupas pasiekia reikiamą temperatūrą, sumažiname plaktuvo greitį, tačiau visvien juos maišome. Kai tik sirupas pasiekia 120˚C temperatūrą, nuimame nuo ugnies, padidiname plaktuvo greitį ir plakant, plona srovele pilame sirupą į plakamus baltymus. Išplakame iki standžių, blizgių bangų. Jei norime, įdedame truputėlį maistinių dažų ir dar truputėlį paplakame. Trečdalį išplaktų baltymų atsargiai įmaišome į migdolinę masę, kol gauname minkštesnės konsistencijos masę. Toliau dalimis lengvai įmaišome visus likusius standžius baltymus. Turime gauti tirštą, bet nuo mentelės lengvai krintančią(ne bėgančią) masę. Gautą masę sukrečiame į konditerinį maišelį, nukerpame nemažą jo galą. Kepimo skardas išklojame kepimo popieriumi, ant jo konditeriniu maišeliu išspaudžiame vienodo dydžio apskritimus. Konditerinį maišelį laikome stačiu kampu nuo kepimo skardos, arti paviršiaus, tolygiai spaudžiame nejudindami maišelio, išspaudus norimo dydžio apskritimą, atleidžiame spaudimą ir spaudžiame kitą apskritimą. Tarp sausainėlių paliekame mažiausiai 1,5 cm. tarpus. Paviršiuje gali likti nedideli kauburėliai, nuo konditerinio maišelio spaudimo vietos, tačiau jei masės tirštumas tinkamas paviršius išsilygins tik pašovus į orkaitę. Leidžiame macarons „pailsėti“ ir suformuoti „kiautelį“ (maždaug 20 minučių). Pašauname macarons į orkaitę, sumažiname temperatūrą iki 160˚C  ir kepame maždaug 12 minučių. Išėmę iš orkaitės leidžiame 5 minutes atvėsti, atsargiai nuimame nuo kepimo popieriaus ir visiškai atvėsiname. Prieš kepdami kitą skardą macarons, temperatūrą vėl pakeliame iki 170˚C, o pašovę sumažiname iki 160˚C.

Braškiniai macarons (Itališkas metodas) Sviestas Sausainiai Migdolų miltai Migdolai Maistiniai dažai Macarons Kremas Kepiniai Itališkas Įdaras Cukraus pudra Braškės

Gaminame kremą:

Į garų vonelę supilame kiaušinių baltymus ir cukrų, kaitiname pastoviai maišydami, kol cukrus visiškai ištirpsta ir visas mišinys gerai sušyla. Mišinį nuimame nuo ugnies ir plakame elektriniu plaktuvu, kol susiformuoja standžios masės viršūnės ir mišinys atvėsta (apie 6 minutes). Toliau plakdami, sudedame sviestą arbatinio šaukštelio dydžio gabalėliais, kiekvienam gabalėliui leidžiame pilnai įsimaišyti, prieš dedant kitą.  Jei kremas pradeda atsiskyrinėti, neišsigąstame ir plakame toliau dar maždaug 3-5 minutes, kol viskas vėl tampa vientisa mase. Braškes sutriname iki tyrelės, ją perkošiame per sietelį. Gautą tyrelę su sultimis supilame į kremą, sėklytes išmetame. Kremas greičiausiai atsiskirst, atrodys tarsi „sutrauktas“, tačiau viskas yra gerai, tiesiog paplakame jį papildomas kelias minutes ir vėl turėsime vientisą kremą. Jį sukrečiame į konditerinį maišelį, nedidelį galiuką nukerpame. Atvėsusius macarons „suporuojame“ pagal dydį į poras. Kiekvieną porą „suklijuojame“ kremu. Likučius laikome sandariame inde šaldytuve, bet prieš valgant leidžiame pastovėti kambario temperatūroje. Skanaus!

Braškiniai macarons (Itališkas metodas) Sviestas Sausainiai Migdolų miltai Migdolai Maistiniai dažai Macarons Kremas Kepiniai Itališkas Įdaras Cukraus pudra Braškės


17 komentarai

  1. O migdolų miltus pati darei ar pirkai kažkur? :)

    • Dariau pati :) Migdolus nuplikiau, nulupau jų žievelę, smulkiai sukapojau, pakepinau, kad išgaruotų įsigėręs vanduo ir tuomet smulkiai sumaliau su kavamale, malant nedidelėmis porcijomis :)

  2. Migdolu miltu galite rasti Assorti parduotuvese ir tikrai prieinama kaina :)

  3. labas :) labai noriu paklaust kiek iš šitos porcijos gaunasi pyragaičių? :) iš anksto ačiū už atsakymą:)

  4. Sveika. bandau kelis kartus daryti, gramas i grama atsveriu. suklumpu pirmam zingsnyje: pirktus migdolu miltus su pudra persijoju, dedu baltymus i viduriuka, kaip rasai, ir pradedu maisyt. viskas gaunasi ne pasta, o kieta tesla :( tarsi laaabai truktu baltymu. kodel taip? ar maisymas kazkaip turi vykti?

    • Laba, ta tešla ir turi gautis tvirta, man ji ir stipriai kietėjo bėgant laikui. Tiesiog vėliau į ją sudėsi išplaktus baltymus ir ji po truputėlį „atsileis“ 😉

      • tiesiog kiek meginau dabar ziurineti youtubej, tai pas visus ganetinai minksta tesla, tokia tikrai pastos pavidalo, bet maisymas pasirode toks po truputi- is krastu, po biski baltyma itrinant i misini. siandien susinervinus suvyniojau ta teslos gumula i maist plevele ir padejau i saldytuva. masciau ryt viska is naujo meginti, o su sia tesla, nezinau, gal rizikuot dar is jos daryt, ar jau pastovejus nelabai gerai?

        • Nerimaučiau dėl pastovėjusios tešlos, macarons jautrūs įvairiems tokiems veiksniams. Mano tešla gaunasi tvirtoka ir greitai džiūstanti bestovėdama. Aš naudoju namuose maltus migdolus, gal dėl pirktinių miltų taip tvirtai gaunasi 😕 Jie gali lengviau sugerti drėgmę. Kitą kartą pabandyk su naminiais migdolų miltais 😉

          • Dekui :) vakar bandziau dar syki su miltais pirktiniais,vis delto visa esme maisyme.reikia labai po nedaug miltu misinio itrint i baltymus,tada gaunasi pakankamai dregna tesla ir nesukieteja pastovejus taip stipriai :)

          • Šaunu, kad pagaliau ir jūs susidraugavot su macarons 😉

  5. jai vietoj braskiu desi maistinius dazus , bus viskas gerai?

Palikite komentarą