Česnakinė duona ir česnakinis sviestas

Česnakinė duona ir česnakinis sviestas Sviestas receptai Raudonėlis Mielės Kepiniai Duona česnakasUžsikąsiau visokiausiais atsiskaitomais darbais, testais, patikromis, papildomomis užduotimis ir panašiai. O dar miego trūkumas, nuolatinis nuovargis ir rutinos nuobodulys… Jau net nebeprisėdu naują įrašą parašyti. Bet kurgi čia parašysi, jei net į virtuvę retai beįlendu. O ir įkvėpimo visai neturiu. Gėda, nuoširdžiai gėda. Bandau išpirkti kaltę ir dalinuosi turbūt jau visiems girdėtos, matytos, o gal ir gamintos česnakinės duonos receptu, kurį jau senokai radau Saulėtoje virtuvėje, ir jau ilgai jis man galvoje nedavė ramybės. Tačiau ji tokia nuostabi, kad nepasidalinti, būtų nuodėmė. Kepiau aš ją Helovyno išvakarėse. Iškepiau pusę normos, šeimynai supuolus jos nebeliko. Tad per patį Helovyną kepiau dar kartelį, šį kart jau visą normą, tačiau ir ši neliko nepaliesta. Visi ragavusieji negailėjo komplimentų ir gerų žodžių, o išbandę česnakinį sviestą tik lingavo galvą ir tepėsi kitą riekelę. Duona minkšta viduje, o iš išorės – traški ir skani plutelė. Sviestas – purus, švelniai sūrokas, su subtilia raudonėlių natele. 

Be abejo, su mieline tešla turiu kur tobulėti ir stengsiuos tai daryti. Bet pati labai savimi didžiuojuosi ir manau, kad kaip pirmas blynas, jis tikrai neprisvilęs. 

Na ir be jokios abejonės noriu jums visiems ištarti garsų, nuoširdų ir džiaugsmingą „Ačiū!“, už pastangas balsuojant „Malsenos“ konkurse. Jūsų kantrybės ir geros širdies dėka, mano virtuvę papildė puikus metalinis dubuo tešlai maišyti. O kadangi dubuo tikrai ilgaamžis, tai jus džiuginti puikiais receptais galėsiu dar ilgai. 

Jums reikės:

Duonai:

  • 600g. miltų;
  • 500g. pieno;
  • ½ valg. šaukš. cukraus;
  • 1 valg. šaukš. druskos;
  • 1 valg. šaukš. sausų mielių;
  • 8 skiltelių česnako.

 Sviestui:

  • 150g. sviesto;
  • 5 skiltelių česnako;
  • 1 arb. šaukš. džiovintų arba ryšelio šviežių raudonėlių;
  • druskos;
  • pipirų.
Ruošiame duoną:

Nedideliame puode sumaišome pieną ir cukrų. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirpsta. Šiek tiek atvėsiname. Dubenyje sumaišome miltus, druską ir sausas mieles, supilame pieno mišinį. Gerai išmaišome, išminkome. Įminkome išspaustą ar smulkiai sukapotą česnaką. Paruoštą tešlą dedame į didelį aliejumi išteptą indą, uždengiame rankšluostėliu ir paliekame porai valandų pakilti. Orkaitę įkaitiname iki 230 ºC temperatūros. Tešlai pakilus, keletą kartų paminkome, tuomet miltais pabarstytomis rankomis tešlą perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir suformuojame pailgą kepaliuką. Paliekame dar 30 minučių pakilti. Keliose vietose kepaliuko viršų įstrižai įpjauname aštru peiliu ir dedame duoną į orkaitę. Žemiau nei skarda su duona, įstatome dar vieną skardą, ant jos padedame indą su vandeniu(šio vandens dėka iškepusios duonos plutelė bus traški). Duoną kepame apie 35 – 45 minutes. Ar duona iškepė, patikriname mediniu pagaliuku (pagaliukas, įsmeigtas į duonos centrą ir ištrauktas turi būti švarus ir be trupinių). Tuomet atvėsiname ir patiekiame. Skanaus!

Česnakinė duona ir česnakinis sviestas Sviestas receptai Raudonėlis Mielės Kepiniai Duona česnakas

Ruošiame sviestą:

Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kol taps minkštas. Česnaką susmulkiname. Jei naudojame šviežią raudonėlį, jį smulkiai sukapokojame. Minkštą, kambario temperatūros sviestą išsukame mediniu šaukštu. Suberiame česnakus, raudonėlį, pagardiname pipirais ir druska. Gerai išmaišome. Paruoštą sviestą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą sustingti.

Prieš patiekiant, sviestą palaikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Tepame ant česnakinės duonos riekelės ir skanaujame!

Česnakinė duona ir česnakinis sviestas Sviestas receptai Raudonėlis Mielės Kepiniai Duona česnakas


Palikite komentarą