Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing)

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis DovanosGimtadienis – geriausia diena metuose? Vieni trykšta džiaugsmu, kiti gedi dėl dar vienų prabėgusių metų. Net nežinau, prie kurių galėčiau save priskirti. Iš tikrųjų man gimtadienis yra šventė, kai gali jaustis išties ypatingu, svarbiu ir mylimu. Tačiau tai be abejo ir didžiulis vargas bei daugybė rūpesčių, jei šventę rengiame patys. Bet jei gera kompanija ir mylimi žmonės aplink, tai, manau, tikrai verta įdėti triūso. Man tikra pramoga ir iššūkis paruošti skanumynus savo svečiams, juos nustebinti ir pamaloninti, todėl niekada nesiskundžiu, jei mano ruošimąsis užtrunka iki išnaktų, ir nesvarbu ar tai mano gimtadienis, ar Kalėdos ar Joninės. Žinoma, šventės rytą akys lipte limpa, o kojos linksta, tačiau pamačius šypsenas draugų veiduose, diena ir nuotaika iškart pragiedrėja. Nors ir mano gimtadienis jau visai ant nosies, tiesą pasakius, ką jau čia nosies, jau ant blakstienų stypso, bet šį kart skanumynas ne jo proga.

Proga smagi ir linksma – geros draugės gimtadienis. Mąsčiau ir taip, ir kitaip, ir niekaip negalėjau sugalvoti, kokios nors originalios dovanos, kai man į galvą atėjo mintis, kad genialumas paprastume! Ėmiau ir iškepiau jai šiuos sausainius, supakavau kiekvieną atskirai į maišelius ir visus drauge į dėžutes ir pasveikinau. Labai didžiuojuosi šiuo savo kūriniu ir džiaugiuosi, kad pastangos nenuėjo veltui. O ir draugė liko labai patenkinta ir soti!

Sausainiai minkšti ir trapūs. Šauniai tinka su glajumi, nes patys nėra itin saldūs, nors ir vadinami cukriniais. Pagaminami visai lengvai ir pakankamai greitai. Gausis 37-40 vnt. nedidėlių sausainių. 

Jums reikės:

Sausainiams:

  • 390g. miltų;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 1/2 arbat. šaukš. sodos;
  • 230g. sviesto (kambario temperatūros);
  • 2 kiaušinių;
  • 2 arbat. šaukš. vanilės.

Glajui:

  • 2 kiaušinių baltymai;
  • 2 arbat. šaukš. citrinos sulčių;
  • ~300g. cukraus pudros (persijotos);
  • Maistinių dažų.

Gaminame sausainius:

Dideliame dubenyje sumaišome miltus, druską ir sodą. Atskirame inde elektriniu maišytuvu plakame sviestą su cukrumi iki purios masės. Sudedame kiaušinius ir supilame vanilę, gerai išmaišome.  Dalimis sudedame miltų mišinį ir maišome, kol gauname vientisą tešlą. Ją padaliname į dvi lygias dalis ir dedame į šaldytuvą ~1 valandai arba, kol tešlos kietumas tampa tinkamas kočiojimui. Tuo metu, orkaitę įkaitiname iki 180°C. Išimame vieną dalį tešlos iš šaldytuvo ir kočiojame ant gausiai miltuoto paviršiaus iki norimo storio (turėkite omenyje, kad sausainiai bekepdami šiek tiek pakils). Sausainių formelėmis išspaudžiame norimas formas. Sausainius sudedame į kepimo popieriumi išklotas skardas ir leidžiame atvėsti šaldytuve dar 15 minučių. Kepame 7-10 minučių, arba kol krašteliai ima šiek tiek ruduoti. Išėmę iš orkaitės, leidžiame atvėsti skardose, o vėliau ant grotelių.

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis Dovanos

Gaminame glajų:

 Vidutiniame dubenyje, elektriniu maišytuvu išplakame kiaušinių baltymus su citrinos sultimis, kol suputoja. Sudedame ~200 gramų cukraus pudros ir išplakame iki vientisos masės. Tuomet masę padaliname tokiomis dalimis: 1/3 ir 2/3. Į 1/3 masės sudedame likusį 100 gramų cukraus pudros, masė gausis sausesnė ir tirštesnė, ją naudosime sausainių kontūrams išspausti ir užrašyti užrašams. Cukraus pudros kiekį keiskite ir pritaikykite, pagal savo poreikius: kuo cukraus pudros daugiau, tuo glajus tirštesnis, kuo mažiau, tuo skystesnis. Mases padailiname maistiniais dažais pagal norus ir supilame į atskirus konditerinius maišelius. Labai mažyčius jų galiukus tiesiai nukerpame.

Puošiame sausainius:

Tirštesne mase išspaudžiame kontūrą ant kiekvieno sausainio, kūrį vėliau užpildysime glajumi. Tai apsaugo nuo glajaus nutekėjimo per šonus. Leidžiame šiek ties sutvirtėti ir padžiūti. Tuomet skystesniu glajumi išspaudžiame po balutę kiekvieno sausainio viduryje, ją dantų krapštuku išsklaidome iki pat sausainio šonų. Glajumi padengtus sausainius visiškai išdžioviname (tam prireiks keletos valandų arba pusvalandžio vėsioje orkaitėje su ventiliatoriumi). Ant išdžiūvusių sausainių tištesniuoju glajumi išspaudžiame norimą užrašą ir vėl labai gerai išdžioviname. Jei tik turite galimybę, leiskite sausainiams džiūti per naktį. Skanaus!

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis Dovanos

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis Dovanos

You will need:

For the cookies:

  • 390g. flour;
  • A pinch of salt;
  • 1/2 teaspoon baking soda;
  • 230g. unsalted butter (room temperature);
  • 200g. granulated white sugar;
  • 2 large eggs;
  • 2 teaspoons vanilla.
For the royal icing:
  • 2 large egg whites;
  • 2 teaspoons fresh lemon juice;
  • ~300g. confectioners (powdered or icing) sugar (sifted).

Make the cookies:

In a bowl whisk together the flour, salt, and baking soda. In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs and vanilla extract and beat until combined. Add the flour mixture and beat until you have a smooth dough. Divide the dough in half and wrap each half in plastic wrap. Refrigerate for about one hour or until firm enough to roll. Preheat oven to 350°F (177°C). Remove one half of the chilled dough from the refrigerator and, on a generously floured surface, roll out the dough to a thickness you like(keep in mind, that cookies will rise a little bit, while baking). Cut out desired shapes using a lightly floured cookie cutter and transfer cookies to baking sheet, lined with parchment paper. Place the baking sheets with the unbaked cookies in the refrigerator for about 15 minutes to chill the dough. Bake cookies for about 8-10 minutes (depending on size) or until the edges are just starting to brown. Remove from oven and let cookies cool on baking sheet for a few minutes before transferring to a wire rack to finish cooling.

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis Dovanos

Make the royal icing:

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the egg whites with the lemon juice. Add  200 grams of sifted sugar and beat on low speed until smooth. Devide the icing in 1/3 and 2/3 parts. Add remaining 100 grams of sifted sugar and beat until smooth. This part will be thicker and we will use it to outline our cookies and to write on them. If necessary, to get the right consistency, add more sugar or water. Add food coloring, if desired. Pour the icing into separate disposable pastry bags, cut the tiny end of it.

Frost  the cookies:

Using thicker icing, outline all your cookies and let them dry. You can use lightly warm oven with a ventilator, to help them dry, keep the doors of the oven opened, while drying the cookies. Now using runny icing, fill the outlined cookies. You can spread the icing using a toothpick. Let them dry completely. Using thicker icing write or draw something beautiful on the cookies. Let them dry overnight, pack or store in an airtight container.

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis Dovanos

Cukriniai sausainiai gimtadieniui(su glajumi)/Sugar cookies for birthday(with royal icing) Sausainiai receptai Kepiniai Glajus Gimtadienis DovanosSpausdinti receptą
None found.

2 komentarai

  1. Būtų gerai kuo greitesnis atsakymas : ar sausainiai kepant deformuojasi? (susitraukia, išsiplečia)

Palikite komentarą