Vanilinis tortas su avietėmis, mėlynėmis bei karameliniais migdolais
Recepto tipas: Tortai
 
Ingredientai
Biskvitui:
  • 4 kiaušiniai
  • 200 g. cukraus
  • 200 ml. miltų
  • 1 valg. šaukš. tarkuotos citrinos žievelės
  • 2 valg. šaukš. citrinos sulčių
  • 1½ arbat. šaukš. kepimo miltelių
Sulaistymui:
  • 1 citrinos sulčių
  • 100 ml vandens
  • 3 valg. šaukš. cukraus
Pertepimo kremui:
  • 3 valg. šaukš. želatinos grūdelių
  • 1 kg grietinės
  • 650 g. saldinto sutirštinto pieno
Mousseline kremui (nebūtina):
  • ½ normos plikyto kremo
  • 75 g. kambario temperatūros sviesto
  • ½ arbat. šaukš. Matcha miltelių
Papildomai:
  • Mėgstamų uogų, vaisių ar riešutų (aš naudojau avietes, mėlynes bei karamelėje apkeptus migdolus)
Gaminame
Ruošiame biskvitą:
  1. Orkaitę įkaitiname iki 180ºC temperatūros.
  2. Elektriniu plaktuvu kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltų putų. Masės tūris turėtų padvigubėti. Į gautą masę šaukštu arba silikonine mentele įmaišome citrinos sultis bei žievelę.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į kiaušinių masę, kruopščiai išmaišome.
  4. Paruoštą tešlą supilame į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą 24 cm skersmens apvalią kepimo formą ir kepame kol gražiai pakyla, įgauna auksinę spalvą, o ant įsmeigto dantų krapštuko nelieka jokių drėgnų trupinių. Atvėsiname.
  5. Supjaustome: 2 ploni sluoksniai, 1 dvigubai storesnis; Storą sluoksnį supjaustome maždaug 4x4 cm kubeliais.
  6. Sulaistymui visus ingredientus sumaišome.
Ruošiame kremą pertepimui:
  1. Želatinos grūdelius užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
  2. Išbrinkusią želatiną dideliame puode atsargiai išlydome ant labai silpnos ugnies, nuolat bemaišydami lėtai pilame grietinę.
  3. Į grietinės masę supilame saldintą sutirštintą pieną ir viską maišydami šiek tiek pašildome, kad masė įgautų vientisą, šiltą temperatūrą.
  4. Nuimame nuo viryklės ir leidžiame pasiekti kambario temperatūrą. Masė bus skysta, bėganti, neišsigąskite, ji kuo puikiausiai sustings šaldytuve, to mums ir reikia.
Ruošiame Mousseline kremą:
  1. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išsukame iki purumo, suberiame Matcha miltelius ir gerai išplakame vėl.
  2. Į sviestinę masę įplakame atvėsintą plikytą kremą.
  3. Paruoštą kremą sukrečiame į konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu, laikome šaldytuve.
Surenkame tortą:
  1. Torto surinkimui reikalinga 2 cm didesnio skersmens apvali kepimo forma, jeigu jos neturite, nupjaukite po ~ 0,5 cm kraštelį nuo biskvito ir naudokite tą pačią formą, kurioje kepėte. Formos dugną išklokite maistine plėvele, jos per ilgus kraštus prispauskite formos žiedu.
  2. Įdėkite į formą pirmąjį ploną biskvitą (jo kraštai neturi liesti formos kraštų), jį sulaistykite, išdėliokite vaisius, uogas ar riešutus, užpilkite pertepimo mase ir dėkite 10 minučių į šaldytuvą.
  3. Veiksmus kartokite ir su antruoju biskvitu.
  4. Apstingus antrajam sluoksniui, ant jo netvarkingai išbarstome kubeliais supjaustytą biskvitą, apiberiame uogomis, vaisiais ar riešutais, atsargiai užpilame pertepimo mase (ties šia vieta mano tortas jau stiebėsi aukščiau, nei kepimo formos kraštai, tad pyliau šaukštu itin lėtai ir tik ten, kur reikia). Viršutinis pertepimo masės sluoksnis turi tik uždengti biskvito kubelius ir kitus ant jų esančius priedus.
  5. Surinktą tortą 10 min vėsiname šaldytuve, tuomet puošiame pagal pageidavimą (naudojame Mousseline kremą, uogas, riešutus, vaisius, biskvito likučius ir t.t.).
  6. Paruoštą tortą geriausia bent per naktį palaikyti šaldytuve ir tuomet skanauti.
Recipe by Klonas.lt at http://www.klonas.lt/vanilinis-tortas-su-avietemis-melynemis-bei-karameliniais-migdolais/