Gaivus Velykinis tortas

Gaivus Velykinis tortas Zefyrai Vėlykos Torto apdengimo masė Tortas Sviestas Saldžiarūgštis Kremas Kondensuotas pienas Kiaušiniai Kepiniai Grietinėlė Cukraus pudra citrinos BiskvitasPrebėgo pradundėjo didžioji pavasario šventė. O už lango vis dar gili žiema. Šiemet ši šventė mūsų namuose buvo toli gražu netradicinė. 3 iš 4 šeimos narių ją praleidome tarp kalnų nosinių, tablečių ir antklodžių. Virusai mus pagauna pačiu netinkamiausiu metu. Bet šį kartą stengiausi jam nepasiduoti ir visvien įgyvendinau visus užsibrėžtus tikslus virtuvėje Vėlykoms. Taigi ir sausainius iškepiau ir išgražinau glajumi ir tortą iškepiau. Na, o tortas šį kartą gavosi tiesiog tobulas! Minkštas, tirpstantis burnoje, su švelnia rūgštele, maloniai kreminis, drėgnas, išlaikantis savo formą. Jau senokai buvau taip patenkinta savo tortu ir sulaukiau tiek pagyrų iš jį ragavusių. Puikiai tinka gaiviai atšvęsti pavasarišką šventę. 

Pasiryžau ir nenusivyliau išbandžiusi zefyrinę tortų apdengimo masę. Tiesa, esu ją išbandžiusi ir anksčiau, tik tąsyk dekoravau su šokoladine jos variacija ir kažkodėl tada ji manęs nesužavėjo. Matyt, pirmas blynas buvo prisvilęs… Tačiau šį kartą ji man patiko. Ir skonis kaip apdengimo masės tikrai mane tenkino, ir labai tiko prie bendro torto skonių derinio, ir darbas su ja maniau kad bus kur kas sudėtingesnis ir labiau komplikuotas. Keletą papildomų patarimų pateikiau įrašo pabaigoje, būtinai juos perskaitykite prieš dirbdami su šia mase. Dekoravau žaismingai ir linksmai. Žemei atvaizduoti iškepiau pusę kakavinio biskvito normos, jį atvėsinusi sutrupinau ir torto viršų patepusi glajumi užbėriau „žeme“. Triušį sutvirtinau visas jo dalis sumovusi ant nevirto spagečio, į kiekvieną ausį taip pat įsmeigiau po spagetį ir tuomet jį įsmeigiau į galvą. Ūsams panaudojau kadagio spygliukus. Na ir prirašiau aš čia Jums visą rašinį…. Jei iškils klausimų, mielai atsakysiu komentaruose, facebook’e ar el. paštu (klonaslt@gmail.com). 

Jums reikės:

Biskvitui:

  • kiaušinių;
  • 230g. cukraus;
  • 1 arbat. šaukš. vanilės;
  • 65g. aliejaus;
  • 230g. miltų;
  • 20g. kepimo miltelių.

Vaniliniam kremui:

  • 1 indelio (385g.) saldinto kondensuoto pieno, kambario temperatūros;
  • 220g. sviesto, kambario temperatūros;
  • 450g. riebios grietinėlės;
  • 2 pakelių grietinėlės standiklio;
  • 1 arbat. šaukš. vanilės.

Citrininiam pertepimui:

  • 3 kiaušinių trynių;
  • 1 valg. šaukš. tarkuotos citrinos žievelės;
  • 50ml. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
  • 75g. cukraus;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 60g. sviesto.

Sulaistymui:

  • 1 citrinos sulčių;
  • 100g. vandens;
  • 3 arbat. šaukš. cukraus.

Apdengimo masei ir dekoracijoms:

  • 250g. baltų „marshmallow“ zefyrų;
  • 2 valg. šaukš. vandens;
  • ~500g. cukraus pudros;
  • Krakmolo kočiojimui;
  • Riebalų darbo paviršiui patepti;
  • Maistinių dažų;
  • Glajaus dekoravimui.

Ruošiame torto apdengimo masę:

Zefyrus išlydome garų vonelėje su 2 valgomais šaukštais vandens iki vientisos masės, nuolatos maišome. Gautą masę užberiame maždaug puse cukraus pudros kiekio, dubenį nuimame nuo garų vonelės. Šiek tiek pamaišome, naudodami tvirtą, nelimpančią mentelę. Masę išverčiame ant gausiai riebalais ištepto paviršiaus ir kočiojame gausiai cukraus pudra padengtomis rankomis, kaip įprastą tešlą, vis įberiame cukraus pudros. Turime gauti vientisą, prie rankų nelimpančią, tvirtą masę. Jei masė pradeda trupėti, nebeįsiminko į bendrą gumulą, nebedėkite cukraus pudros, o įmaišykite šaukštą vandens. Iš paruoštos masės atsipjauname dalį, iš kurios darysime dekoracijas, o likusią masę įvyniojame į riebalais išteptą maistinę plėvelę, įdedame į sandarų indą ir laikome šaldytuve per naktį. Dekoracijas tarpusavyje klijuojame sausainiams skirtu glajumi, dažome įminkydami maistinių dažų. Paruoštoms dekoracijoms leidžiame džiūti kambario temperatūroje, pridengtoms popieriniu rankšluosčiu ar kartoninėje dėžutėje mažiausiai per naktį, o geriausiai kelias paras.

Ruošiame biskvitą:

Orkaitę įkaitiname iki 190°C. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vanile iki pabalusios, 3 kart padidėjusios masės. Beplakant supilame aliejų ir šiek tiek paplakame. Sudedame miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir kruopščiai, lėtai išmaišome iki vientisos masės. Tešlą supilame į 23cm. skersmens kepimo indą, išteptą riebalais ir kepame apie 30-35 minutes. Atsargiai išėmę iš orkaitės leidžiame pilnai atvėsti. Atvėsusį apverčiame ir perpjauname į 4 dalis.

Gaivus Velykinis tortas Zefyrai Vėlykos Torto apdengimo masė Tortas Sviestas Saldžiarūgštis Kremas Kondensuotas pienas Kiaušiniai Kepiniai Grietinėlė Cukraus pudra citrinos Biskvitas

 

Ruošiame vanilinį kremą:

Grietinėlę šiek tiek paplakame, suberiame grietinėlės standiklį ir išplakame iki purumo, standumo ir padedame į šaldytuvą. Kambario temperatūros sviestą išsukame su tos pačios temperatūros kondensuotu pienu ir vanile. Taip pat padedame į šaldytuvą. Po pusvalandžio lengvai ir atsargiai sumaišome abi mases.

Ruošiame citrininį pertepimą:

Kiaušinių trynius, citrinų sultis, žievelę ir cukrų sumaišome nedideliame puode. Šildome ant vidutinės ugnies, kol pradeda šiek tiek tirštėti. Nuimame nuo viryklės ir įmaišome druską. Po gabalėlį dedame sviestą, nuolatos maišydami ir leisdami paskutiniam gabalėliui ištirpti. Padažą perkošiame per sietelį, uždengiame maistine plėvele, prispausdami ją prie pat masės paviršiaus ir laikome šaldytuve nemažiau nei 1 valandą.

Gaivus Velykinis tortas Zefyrai Vėlykos Torto apdengimo masė Tortas Sviestas Saldžiarūgštis Kremas Kondensuotas pienas Kiaušiniai Kepiniai Grietinėlė Cukraus pudra citrinos Biskvitas

 

Surenkame tortą:

Į pasirinktą torto serviravimo indą dedame pirmąjį biskvitą, jį sulaistome paruoštu sirupu iš tiesiog sumaišytų visų ingridientų sulaistymui. Užtepame dalį paruošto vanilinio kremo, išlyginame, uždengiame kitu biskvitu. Šį aptepame visu pagamintu citrininiu pertepimu ir užklojame kitu biskvitu. Sulaistome sirupu ir aptepame vaniliniu kremu, vėl dedame biskvitą, jį sulaistome ir likusiu kremu aptepame torto viršų ir šonus. Išlyginame paviršių. Dedame į šaldytuvą bent 1 valandai.

Kambario temperatūros apdengimo masę plonai iškočiojame ant krakmolu pabarstyto paviršiaus, uždengiame ja tortą, išstumiame orą ir išlyginame pradėdami nuo torto viršaus centro judėdami link kraštų. Taip pat priglostome prie kraštų. Masės perteklių nupjauname palikdami keletu milimetrų daugiau. Tą likutį peiliu užkišame po tortu, kad nesimatytų griežtai nupjauto krašto. Toliau dekoruojame pagal norus ir poreikius.

Gaivus Velykinis tortas Zefyrai Vėlykos Torto apdengimo masė Tortas Sviestas Saldžiarūgštis Kremas Kondensuotas pienas Kiaušiniai Kepiniai Grietinėlė Cukraus pudra citrinos Biskvitas

 

Pastabos:

  • Pasiryžę dakoruoti tortą zefyrine apdengimo mase, pasiruoškite ją anksčiau, maždaug savaitė iki torto gaminimo. Ji gali be problemų stovėti šaldytuve.
  • Dekoracijoms, tokioms kaip ant šio torto ar panašioms (dydžiu, storiu) būtina leisti padžiūti kambario temperatūroje mažiausiai 1 parą, o geriausiai apie 2 paras. Taip jos sutvirtėja, išlaiko savo formą uždėtos ant torto. Džiovinti reikia pridengtas popieriniu rankšluosčiu arba kartoninėje dėžutėje. Jokiu būdu ne šaldytuve ar sandariame inde. Jos turi kvėpuoti, kitaip gali sudrėkti.
  • Išvertę zefyrų masę ant stalo rankas minkymui gausiai pabarstykite cukraus pudra ir lieskitės prie masės tik toje vietoje, kur ji gausiai padengta pudra, nes kitu atvėju tik prilipsite ir nebegalėsite tinkamai minkyti.
  • Tą dieną, kai dekoruosite savo tortą apdengimo masę ištraukite iš šaldytuvo iš ryto, kad taptų kambario temperatūros ir būtų galima kočioti.
  • Kočiojimui reikia daug kantrybės ir jėgos rankose, nes šis darbas ne iš lengvųjų. Apdengimo masę sunku išjudinti. Taigi pasikvieskite vyrą, draugą ar tėtį su tvirtomis rankomisį pagalbą, jei pristigs jėgų.
  • Jei naudojate maistinius dažus, juos labai kruopščiai įminkykite į masę, nes sunkiai iškočioję tikrai nenorite pamatyti neišsimaišiusių dažų ruožų ir perkočioti iš naujo. Minkydami maistinius dažus, BŪTINAI naudokite gumines pirštines.
  • Plonoms dekoracijoms (kaip žolė ant šio torto) džiūti nebūtina.
  • Dekoracijas tarpusavyje suklijuojame glajumi. Kurio receptas čia.
  • Kočiodami masę dekoracijoms ar apdengimui darbo paviršių barstome ne cukraus pudra, o krakmolu.
  • Dekoracijoms (tokioms kaip triušiui) konstruoti, geriausiai atskiras jų dalis džiovinti atskirai ir prieš dedant ant torto visą rinkinį surinkti. Didesnius papuošimus patariu ir suklijuoti glajumi ir sutvirtinti nevirtais spagečiais ar dantų krapštukais.

Palikite komentarą