Kriauklelės su citrininiu padažu ir morengine kepurėle

Kriauklelės su citrininiu padažu ir morengine kepurėle padažas Kriauklelės Krepšeliai Įdaras citrinosCitrinos. 2 dublis. O jų bus dar ne vienas, pažadu. Kaip jau turbūt spėjot pastebėti, citrinos – dažnas svečias mano virtuvėje bei puode. Ko jau ko, bet citrinių padažo ar įdaro galiu suvalgyti neįtikėtinus kiekius. Šios kriauklėlės ne išimtis. Pats krepšelis traškus, plonytis, citrinų įdaras saikingai rūgštokas, o morenginė kepurėlė viską tobulai užbaigia, lengvai pasaldindama visą derinį.

Darbo kaip ir laiko reikia įdėti tikrai nemažai, tačiau rezultatas viską atperka. Todėl drąsiai sakau – tikrai gaminčiau dar, ir dar, ir dar kartą! Šaltinis: Martha Stewart.

Jums reikės:

Kriauklelėms:

  • 60g. sviesto (išlydyto);
  • 130g. cukraus pudros (persijotos);
  • 2 kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 100g. miltų (persijotų);
  • 1/2 arbat. šaukš. vanilės.

Morenginėms kepurėlėms:

  • 3 kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 100g. cukraus.

Citrininiam padažui:

  • 6 kiaušinių trynių;
  • 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės;
  • 100ml. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
  • 150g. cukraus;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 115g. sviesto (šalto, supjaustyto gabalėliais);

Gaminame kriaukleles:

Įkaitiname orkaitę iki 160°C. Elektriniu maišytuvu gerai sumaišome sviestą ir cukraus pudrą. Po vieną įmaišome kiaušinių baltymus iki vientisos masės. Į gautą masę suberiame miltus bei vanilę ir išmaišome. Dedame po šaukštelį tešlos į kepimo popieriumi išklotą skardą, šaukštelio nugarėle formuojame ~8cm. skersmens apskritimus. Stengiamės suformuoti kuo plonesnius apskritimus. Kepame orkaitėje ~8 minutes, kol šiek tiek sutvirtėja, tačiau neparuduoja. Tik ištrauktus iš orkaitės dedame į nedidelį dubenėlį ar formelę po vieną ir švelniai prispaudžiame, kad išgaubtume kriauklelę. Leidžiame atvėsti dubenėlyje/formelėje keletą minučių. Jeigu apskritimai per greitai atvėso ir nespėjote jų suformuoti, grąžinkite juos į orkaitę 20 sekundžių ir jei vėl taps minkštučiai. Veiksmus kartojame su likusia tešla. Atvėsusias kriaukleles laikome sandariame inde.

Kriauklelės su citrininiu padažu ir morengine kepurėle padažas Kriauklelės Krepšeliai Įdaras citrinos

Gaminame morengines kepurėles:

Sumažiname temperatūrą orkaitėje iki 90°C. Cukrų ir baltymus sudedame į karščiui atsparų indą ir dedame jį į garų vonelę. Maišome, kol ištirps cukrus. Nukeliame nuo vonelės ir elektriniu maišytuvu plakame tol, kol susiformuoja standi masė, kuri net apvertus indą nekrinta (~8 minutes). Morengų masę perkeliame į konditerinį maišęlį/švirkštą su žvaigždutės antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspaudžiame siauras ir aukštas spirales. Kepame orkaitėje 20 minučių. Tuomet sumažiname temperatūrą iki 60°C ir kepame dar ne mažiau nei 2 valandas, kol morengai sausi, tačiau ne rudi. Leidžiame pilnai atvėsti ir laikome sandariame inde.

Gaminame citrininį padažą:

Kiaušinių trynius, citrinų sultis, žievelę ir cukrų sumaišome nedideliame puode. Šildome ant vidutinės ugnies ~8-10min. Nuimame nuo viryklės ir įmaišome druską. Po gabalėlį dedame sviestą, nuolatos maišydami ir leisdami paskutiniam gabalėliui ištirpti. Padažą perkošiame per sietelį, uždengiame maistine plėvele, prispausdami ją prie pat masės paviršiaus ir laikome šaldytuve 1 valandą.

Patiekiame:

 Į kiekvieną kriauklelę dedame po 2 arbat. šaukštelius padažo ir papuošiame morengine kepuraite. Skanaus!

Kriauklelės su citrininiu padažu ir morengine kepurėle padažas Kriauklelės Krepšeliai Įdaras citrinos

Kriauklelės su citrininiu padažu ir morengine kepurėle padažas Kriauklelės Krepšeliai Įdaras citrinos


2 komentarai

  1. Labai patiko receptas. Kiaušinio tryniai ir baltymai naudojami atskirai, bet nėr jokių atliekų. Rezultatas labai elegantiškas. Ačiū!

Palikite komentarą