Mėlynių tarta/Blueberry Tart

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai ĮdarasJau turbūt pradėjot mąstyti, kas per negerumai vyksta, kad Klonė tyli? Pranešu – viskas man gerai, tik va kad kažkas laiką pavogė ir dar apgyvendino many draugą, tinginys vardu. Na bet aš nepasiduodu ir veju jį lauk, kaip tik pavyksta.  O tiesą pasakius, tai prabėgo dar vienas mėnuo nepastebėtas, nespėjau net mirktelėti. Ir kaip ir kiekvieną vasarą graužiu save: jau tiek vasaros prabėgo, o ką aš nuveikiau prasmingo? Na, bet šį mėnesį negaliu labai ant savęs ir pykti, juk sesės gimtadienį atšvenčiau, Moksleivių dainų šventėje Vilniuje ant saulės pačirškėjau, aplankiau Lietuvišką jūrą ir savam kaime ne kartą pabuvau. Tai gal ir užskaityti galima būtų? 

O dabar šiek tiek apie kitką. Turiu aš tokią vietoje nenustygstančią draugę Rūtą. Tai net ne tik draugė, o ir energijos užtaisas, kuris visuomet spirga, kad ir kas be nutiktų. O jau šypsena platumo! Ir šią vasarą ji be abejo nesėdi vietoje, o Škotijoje laksto, dirba, pluša. Pasiilgau aš jau to smagaus balselio, todėl krauniesi „šmutkes“, brangioji, ir varai čia! Linkėjimai! Siunčiu tau didelį bučkį ir dar didesnį gabalėlį šito pyrago.

O pyragas šis, nepasikuklinsiu, labai puikus. Tiesiu taikymu keliauja į nuolatos gaminamų skanumynų sąrašą. Traškus pagrindas ir minkštas įdaras, saikingai saldus ir nepaprastai skanus. Mama net lėkštę išlaižė! O man gėda pelėda nuo pačios savęs, kad niekaip nesugebu nuvažiuoti ir nusipirkti tradicinės tartos formos. Kai turi kaip kitaip „prasisukti“, tai taip ir gaunasi. Įdomu, kur kepčiau jei kas nors iš manęs atimtų visas formas nuimamais kraštais…?

Šaltinis: Everyday food.

Jums reikės:

Pagrindui:

  • 1 1/4 puodelio miltų;
  • 1/3 puodelio cukraus;
  • 1/4 arbat. šaukš. druskos;
  • 115g. šalto sviesto (supjaustyto nedideliais kubeliais);

Įdarui:

  • 6 puodeliai šviežių mėlynių (nuplautų ir nusausintų);
  • 60g.  + 2 valg. šaukš. vandens;
  • 2 valg. šaukš. krakmolo;
  • 2 arbat. šaukš. tarkuotos citrinos žievelės;
  • 3 valg. šaukš. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 2/3 puodelio cukraus;
  • Žiupsnelio druskos.

Gaminame pagrindą:

Orkaitę įkaitiname iki 190°C. Virtuviniu kombainu sumaišome miltus, cukrų, druską ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Maišome tik kol susidaro nedideli trupinukai su šiek tiek didesniais gabalėliais tešlos. Gautą tešlą krečiame į 20cm skersmens tartos formą išimamu dugnu arba torto formą nuimamais kraštais ir pirštais  formuojame pagrindą ir neaukštus kraštelius. Paruoštą formą 15 minučių šaldome šaldytuve. Atvėsusią tešlą subadome šakute ir kepame įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol pradeda švelniai ruduoti.

Gaminame įdarą:

Nedideliame puode kaitiname 60 gramų vandens ir 1 1/2 puodelio mėlynių, kol šios pradeda leisti sultis ir minkštėti (3-4 minutes). Nedideliame inde sumaišome krakmolą ir 2 valg. šaukš.  vandens, gautą masę sukrečiame į verdamas uogas ir nedelsiant gerai išmaišome. Sudedame citrinos žievelę, citrinos sultis, cukrų ir druską. Užverdame, sumažiname karštį ir kaitiname dar maždaug 1 minutę arba kol įdaras pradeda tirštėti. Nuimame nuo viryklės ir įmaišome 3 1/2 puodelio šviežių mėlynių.

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai Įdaras

Ruošiame tartą:

Karštą įdaro masę supilame ant atvėsusio pagrindo. Išlyginame paviršių. Ant įdaro viršaus užberiame 1 puodelį šviežių mėlynių ir jas lengvai prispaudžiame kad nenubyrėtų patiekiant. Paruoštą tartą šaldome šaldytuve 30 minučių ir patiekiame. Skanaus!

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai Įdaras

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai Įdaras

You will need:
For the crust:

  • 1 1/4 cups all-purpose flour (spooned and leveled)
  • 1/3 cup sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 stick cold unsalted butter, cut into small pieces

For the filling:

  • 6 cups fresh blueberries, rinsed and dried
  • 2 tablespoons cornstarch
  • 2 teaspoons finely grated lemon zest
  • 3 tablespoon fresh lemon juice
  • 2/3 cup sugar
  • Pinch of salt

Make crust:

Preheat oven to 190°C. In a food processor, combine flour, sugar, salt, and butter. Process until large moist crumbs form (dough should hold together when squeezed). Transfer dough to a 20 cm. round tart pan with a removable bottom. With floured fingers, press evenly into bottom and up sides. Freeze until firm, about 15 minutes. Prick bottom of dough all over with a fork. Bake until golden, 20 to 25 minutes, cool completely.

Make filling:

Reserve 1 cup of the prettiest berries for topping. In a medium saucepan, bring 1/4 cup water and 1 1/2 cups berries to a boil over high heat. Reduce heat, simmer, stirring occasionally, until berries begin to break down, 3 to 4 minutes. In a small bowl, mix cornstarch with 2 tablespoons water, stir into berries in pan. Add lemon zest and juice, sugar, and salt. Bring to a boil, reduce heat. Simmer, stirring, just until mixture begins to thicken, 30 to 60 seconds. Remove from heat. Stir in remaining 3 1/2 cups fresh berries.

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai Įdaras

 Make tart:

Immediately pour hot berry mixture into cooled tart shell, and smooth with a spatula. Scatter reserved berries on top, pressing down lightly to help them adhere. Refrigerate until cool, about 30 minutes and up to overnight.

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai Įdaras

Mėlynių tarta/Blueberry Tart Tešla tartaletė Tarta receptai Pyragas Mėlynės Kepiniai ĮdarasSpausdinti receptą
None found.

Palikite komentarą