Moliūgų pyragas


Moliūgų pyragas Traški tešla Tešla receptai Pyragas moliūgas Maskarponė Kepiniai Grietinėlė

Man visada smalsu sužinoti ir patirti viską kas yra aplink. O kitos kultūros ir šalys išvis vilioja. Juk taip įdomu sužinoti apie visai kitokią kasdienybę, šventes, žmones ir kita. Taip yra ir su amerikiečių ir kanadiečių švenčiama Padėkos diena (Thanksgiving day), skirta atšvesti derliaus nuėmimo pabaigą. Labai norėčiau pabūti ta „muse ant sienos“ ir stebėti jos šventimą tipiškuose amerikiečių namuose. Manau tai turėtų būti ypatinga. Tie didžiuliai kalakutai, įvairiausios bulvių košės, didelės šeimos, gausūs stalai, moliūgų ir obuolių pyragai… Štai jie man labiausiai ir knietėjo. Todėl neatsispyriau pagundai tokį išbandyti ir namie. Koks skirtumas, kad Padėkos dienos mes nešvenčiame, bet derliaus nuėmimas aktualus juk visiems. O ir skonis jo toli gražu nenuvylė.

Pyragas švelnus, kreminis, saikingai moliūginis. Tvirtai rekomenduoju išbandyti.  Tešlą naudojau tokią pačią kaip aromatingam obuolių pyragui, bet galite išbandyti bet kokią savo mėgstamą tešlą. Patarčiau pyragą išsikepti iš vakaro, jį atvėsinti, per naktį palaikyti šaldytuve, leisti atšilti iki kambario temperatūros, pagardinti plakta grietinėle ir tuomet skanauti. Man jis dar skanesnis kai šiek tiek pabręsta. 

 Jums reikės:

Tešlai:

  • 1 1/2 puodelio miltų;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 115g. sviesto;
  • 1/4 puodelio vandens.

Moliūgų tyrei:

  •  400g. moliūg0.

Įdarui:

  •  Moliūgų tyrės
  • 1/3 puodelio maskarponės sūrio;
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus;
  • 1/2 cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 1/2 puodelio pieno
  • 1/2 puodelio riebios grietinėlės;
  • 2 valg. šaukš. sviesto, išlydito;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Cinamono, vanilės, muskato riešuto ar kitų prieskonių pagal skonį.

Gaminame moliūgų tyrę:

Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Moliūgą supjaustome į keletą dalių (dideliais gabalais). Dedame į skardą ir pašauname į įkaitintą orkaitę. Kepame ~50 minučių, kol suminkštėja. Leidžiame atvėsti. Nulupame žievę ir sutriname iki vientisos masės virtuviniu kombainu, grūstuve arba per sietelį. Jei tyrė gavosi labai labai skysta, perkoškite per itin tankų sietelį arba, jei turite, sūrmaišį.

Moliūgų pyragas Traški tešla Tešla receptai Pyragas moliūgas Maskarponė Kepiniai Grietinėlė

Gaminame tešlą:

Dideliame dubenyje miltus sumaišome su druska. Elektriniu maišytuvu, virtuviniu kombainu ar šakute įmaišome sviestą, kol gauname nedidelius trupinukus. Supilame vandenį ir minkome tol, kol gauname vientisą tešlą. Gautą tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kol tešla sutvirtės iki tinkamos kočioti. Išėmę iš šaldytuvo, iškočiojame, ja išklojame pyrago kepimo formą padailiname kraštelius. Aš krašteliams pagražinti iš tešlos supyniau kaselę. Paruoštą formą dedame į šaldytuvą, kol pagaminsime įdarą.

Moliūgų pyragas Traški tešla Tešla receptai Pyragas moliūgas Maskarponė Kepiniai Grietinėlė

 Gaminame įdarą:

Dideliame dubenyje su elektriniu maišytuvu (mikseriu) sumaišome moliūgų tyrę ir maskarponės sūrį iki vientisos masės. Sudedame rudąjį ir baltąjį cukrų, kiaušinius ir vėl gerai išmaišome. Supilame pieną, grietinėlę, lydytą sviestą ir sumaišome. Pagardiname druska ir pasirinktais prieskoniais. Paruoštą įdarą supilame į tešla išklotą kepimo formą ir pašauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Kepame ~50 minučių. Įdaras turi sutvirtėti, tačiau išlikti visdar nestabilus viduryje. Jeigu pyrago paviršius sutrūkinėjo – pyragą perkepėte. Leidžiame pilnai atvėsti. Jei turime kantrybės palaikome šaldytuve per naktį, jei ne, skanaujame jau atvėsusį. Skanaus!

Moliūgų pyragas Traški tešla Tešla receptai Pyragas moliūgas Maskarponė Kepiniai Grietinėlė


2 komentarai

  1. Visiškai pritariu, jog moliūgų pyragas skanesnis pabrendęs! Tą pačią dieną paragavus jo nebuvau labai nustebinta, bet po dienos ar dviejų… Noriu dar!

Palikite komentarą