Panna cotta su mėlynių džemu

Panna cotta su mėlynių džemu želė Uogos uogienė pudingas Panna cotta Mėlynės Grietinėlė džemas desertas citrinosKai švenčių gaudesys nutyla ir širdyje ramu, tylu, galiu vėl girdėt mintis galvoj šiurenančias jausmus. Ir keista ir kartu teisinga, kaip stipriai žmoguje persipina jausmai bei protas. Kaip dažnai jie prieštarauja vienas kitam? Pas mane laaabai dažnai. Ir negalėčiau pasakyti, kad visada nugali vienas ir tas pats… Kiekviena kartą palūžta vis kitas. Ir kuo reikėtų vadovautis? Širdimi ir jausmais, ar sveiku ir šaltu protu? Ko gero tuo, kuris stipresnis… O gal ne? 

Šie metai buvo, ko gero, sunkiausi, kokius kada nors turėjau savo gyvenime. Pilni iššūkių, uždavinių, planų, užduočių, suklupimų, sunkumų, laimėjimų, džiaugsmo, gėrio, pasiekimų. Per šį laikotarpį nutiko tiek daug, kiek turbūt net negalėjau įsivaizduoti, kad gali nutikti. Na ir, žinoma, gruodis buvo iš tų mėnesių, į kurį susidėjo visko po truputį, tad veiklos netrūko. Su trenksmu nuaidėjo mūsų gerumo savaitė: aplankėme Šv. Juozapo Paparčių vaikų globos namus, beglobių gyvūnų prieglaudą „Penkta koja“, kvietėme dalyvauti kraujo donorystės akcijoje, klausėmės pasaulinės reikšmės smuiko virtuozo Vilhelmo Čepinskio smuiko melodijų. Tam, kad taptume geresni širdyje ir gyvenime, tereikia nuoširdžiai prisiliesti prie tų, kam ne taip gerai pasisekė, gyvenimų ir tuomet savaime supranti, kiek pats daug turi savo gyvenime. Juk tai, kas mums yra kasdienybė ar net nelabai reikalinga, silpnesniam gali būti gyvybiškai svarbu. Tad ne tik prieš didžiasias metų šventes galvokime apie tuos, kuriems reikia mūsų šilumos, dėmesio ir gerumo….

Na, o apsunkinę savo pilvelius silkėmis su grybais ir kepta žuvimi, pasilepinkim lengvu, baltu kaip sniegas desertu. Jei jau už lango pusnų neužderėjo dar žiema, tai pasidžiaukim bent pusnimis lėkštėje. Itin lengva pagaminti, o skaninti galime, ko gero, bet kuo, kas po ranka. Šalia tinka ir švieži bei šaldyti vaisiai, saldūs ir traškūs mėgstamų sausainių trupinukai, o smaližiams – šokoladas. 

Panna cotta su mėlynių džemu želė Uogos uogienė pudingas Panna cotta Mėlynės Grietinėlė džemas desertas citrinos

 Jums reikės:

Panna cotta’i:

  • 960g. riebios grietinėlės;
  • 100g. cukraus;
  • 4 1/2 arbat. šaukš. želatinos;
  • 2 arbat. šauk. vanilės.

Mėlynių džemui:

  • 3 didelių saujų šaldytų arba šviežių mėlynių;
  • 1 valg. šaukš. citrinos sulčių;
  • 2 arbat. šaukš. citrinos žievelės;
  • 2 valg. šaukš. cukraus;
  • 1 1/2 arbat. šaukš. krakmolo.

Panna cotta su mėlynių džemu želė Uogos uogienė pudingas Panna cotta Mėlynės Grietinėlė džemas desertas citrinos

Gaminame panna cotta:

Želatiną užpilame šaltu vandeniu tiek, kad apsemtų ir dar būtų šiek tiek daugiau vandens. Paliekame išbrinkti. Ant nedidelės ugnies, lėtai kaitiname grietinėlę, cukrų ir vanilę tol, kol cukrus ištirpsta. Išbrinkusią želatiną lėtai, silpnai pašildome mikrobangų krosnelėje arba ant silpnos ugnies tol, kol ištirpsta iki vientisos masės ir supilame į šiltą grietinėlės ir cukraus mišinį, nuolat maišome. Gerai sumaišytą masę supilstome į norimus indelius ir paliekame šaldytuve, kol sustings (geriausiai per naktį arba paruošti iš ryto ir skanauti vakare).

Panna cotta su mėlynių džemu želė Uogos uogienė pudingas Panna cotta Mėlynės Grietinėlė džemas desertas citrinos

Gaminame mėlynių džemą:

Smulkintą citrinos žievelę, sultis, cukrų ir mėlynes užpilame 2 valgomais šaukštais vandens ir šildome ant silpnos ugnies, kol uogos pradeda skleisti sultis. Toliau kaitiname maišydami tol, kol gauname vientisą, į uogienę panašią masę. Masę nuimame nuo ugnies ir perkošiame per sietelį, kad neliktų žievelių ir kitų priemaišų. Perkoštą masę pilame atgal į puodą ir vėl užkaitiname. Atskirame inde sumaišome krakmolą su 1 valgomu šaukštu  vandens iki vientisos masės ir maišydami supilame į džemo masę, pakaitiname viską maišydami, kol pradeda tirštėti. Atvėsiname ir patiekiame kartu su sustingusia panna cotta. Skanaus!

Panna cotta su mėlynių džemu želė Uogos uogienė pudingas Panna cotta Mėlynės Grietinėlė džemas desertas citrinos


3 komentarai

  1. Sveiki, o ne per mažas kiekis džemo tokiai nemenkai panna cottos partijai?.. Kiek porcijų išeina iš 960 g?..

    • Porcijų skaičius priklauso nuo to, kokio dydžio porcijas mėgstate. Aš pilsčiau nedidelėmis porcijomis ir man gavosi 8 porcijos. Na, o dėl džemo, tai šis kiekis tikrai nėra didelis, man nesinorėjo džemu užgožti panna cottos lengvumo, tačiau visada galite padvigubinti, jei norisi daugiau rūgštelės 😉

Palikite komentarą