Patarimai pradedantiems keksiukų kepėjams

Patarimai pradedantiems keksiukų kepėjams receptai Patarimai Kepiniai keksiukaiVisų pirma, išsiaiškinkime, kas tie keksiukai. Šiomis dienomis, tarpusavyje labai dažnai maišomi cupcakes ir muffins. Cupcakes yra nedideli, dažniausiai šventėms naudojami keksiukai su dailiomis „kepurėmis“ (papuošti kremu, glaistu ar aplieti šokoladu). Jie labai populiarūs vaikų šventėse, šiomis dienomis itin puošnūs cupcakes populiarėja ir vestuvėse. Muffins yra dideli, stipriai iškilę keksiukai, dažniausiai naudojami priešpiečiams ar užkandžiams. Paprastai jie gaminami nepuošnūs ir ne itin patrauklūs, nepuošiami jokiu kremu ar šokoladu. Mane muffin’ai savo tvarkingu netvarkingumu ir žavi.

Gaminti keksiukus nėra sudėtinga, tačiau paslysti galima tikrai ne viename žingsnyje, todėl štai keletas patarimų jums, jei neseniai susižavėjote jų gaminimu:

  • Kepant keksiukus, visada naudokite keksiukų kepimo formą, į ją dėkite keksiukų popierėlius. Jei nenaudosite formos, jūsų keksiukai bus beformiai, nes popierėliai neatlaiko tešlos svorio ir ji gali net išbėgti jums bekepant.  Nenaudojant popierėlių, keksiukai atrodys nepatraukliai, gali būti sunku išimti juos iš formos. Taip pat kepimui galite naudoti silikonines keksiukų formeles. Aš jas naudoju tik tokiu atveju, jei žinau, kad keksiukai bus valgomi namie, nes kažkur jų gabenti silikoninėse formose nesinori, o išėmus jie taip pat nebus labai gražūs.
  • Pasigaminę tešlą, būtinai iškepkite bandomąjį keksiuką. Keksiuko popierėlį, idėtą į kepimo formą, iki pusės užpildykite tešla. Įdėkite kepti. Taip galėsite nustatyti laiką, kiek visus keksiukus reikės kepti jūsų orkaitėje, nes visos orkaitės turi skirtingas funkcijas, skirtingai palaiko temperatūrą, todėl kepimo laiku receptuose negalite pasikliauti 100%. Taip pat, iškepę bandomąjį keksiuką, pamatysite, kiek turite pilti tešlos į keksiukų popierėlius, nes pagal kiekvieną receptą gaminti keksiukai kyla skirtingai, be to jeigu norėsite cupcakes padengti kremu, jums nereikia kad keksiukai būtų iškilę per daug. O visų geriausia priežastis tai daryti yra ta, jog šį keksiuką galėsite suvalgyti, nelaukę kol iškeps likusieji ir be abejo pakoreguoti skonį, jei šis jums nepatiks.
  • Gamindami cupcakes ir dengdami juos kremu, nepamirškite kremu puošti tik keksams visiškai atvėsus ir būtinai tą dieną, kai jie bus valgomi.
  • Gaminant pagal bet kokį receptą, jei jis nereikalauja kitaip, nepamirškite naudoti tik kambario temperatūros produktus. Jei produktai bus skirtingų temperatūrų, jūs rizikuosite gauti tešlą su gumulais, o dėl to juos bandydami išmaišyti, galite permaišyti tešlą ir jūsų keksiukai gali neiškilti, būti klampūs, sunkūs ar sukristi.
  • Būtinai dėkite keksiukus tik į pilnai įkaitusią orkaitę. Jeigu kepant matote, kad keksai kepa nevienodai, ar žinote, kad jūsų orkaitėje karštis pasiskirsto nevienodai, nepamirškite viduryje kepimo apsukti kepimo formos.
  • Vienu metu orkaitėje kepkite tik tiek keksiukų, kiek formų telpa viename jos aukštyje. Jei privalote kepti keletą formų, būtinai kas kažkiek laiko apkeiskite formas vietomis, kad keksai keptų vienodai.
  • Prieš išimdami keksus iš orkaitės, būtinai patikrinkite ar jie tikrai jau iškepę. Tam jums visada pagelbės medinis pagaliukas(dantų krapštukas). Įsmeikite jį į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jei pagaliukas švarus ir neaplipęs tešla, keksai iškepę, na, o jei pagaliukas aplipęs gumulėliais ar šlapias, keksams dar reikia pakepti. Nepamirškite, kad 1 pagaliuką smeigti galite tik 1 kartą, smeigiant tą patį 2 kartą, jūs negalite pasikliauti jo tikslumu, nes jis jau bus drėgnas.

Taigi, sėkmės kepant ir džiuginant draugus saldumynais. Nepamirškite, tobulumui ribų nėra. Turėkite kantrybės, nenuleiskite rankų ir viskas pavyks puikiai. :))


14 komentarai

  1. Ačiū! Labai pravertė

  2. Tikrai naudinga:) Gal tuo paciu patartumet ir issakytumet savo nuomone. Atsirado keksiuku kepykles, susigundziau pirkti, o kaip tada su visom siom taisyklem? popieriukais ir t.t gamintojas teigia, kad jos nesvylancios

    • Neesu dar jos išbandžiusi, bet manau, jog kepant su ja, keksiukai neturėtų labai skirtis, nuo keptų orkaitėje, tačiau kepimo laikas tikrai keistųsi. Popierėlių šiai kepyklei nereikia ir su jais kepti net nedrįsčiau, bet būtinai išsikepčiau bandomąjį keksiuką. Na tie išradimai gal ir smagu bei įdomu, tačiau aš kažkodėl vis tik labiau linkčiau link tradicinio keksiukų kepimo(man tai tarsi klasika), o ir virtuvė dar labiau neapsikrautų, tačiau čia kaip kam labiau patinka 😉

  3. Aciu uz patarima:) man tai tiesiog viena is alternatyvu, nes mano orkaite ilgam „uzsilenkus“:)

  4. Smagiai pradziuginau seima

  5. lalallalala

    Puikus patarimai! Taciau, neisgirdau patarimu apie tesla. Noreciau suzinoti, ka reikia daryti, kad keksiukai buvo minksti ir purus.

  6. Patarsiu :)

    Norint,kad keksiukai butu minksti svarbu nedeti daug miltu,tesla turetu buti skystesne , purumo suteikia kepimo milteliai 😉

  7. Sveiki, kepant keksiukus viršus iškepa greičiau nei apačia, dėdu tik į įkaitusią orkaitę, gal turite patarimų kaip šią problemą išspręsti? :/

    • Sveiki, įsitikinkite, kad jūsų orkaitė veikia rėžimu, kuomet kaista ir viršus ir apačia, taip pat, pabandykite kepti žemesnėje temperatūroje, taip tešla įšils tolygiau ir tolygiau keps. :)

Palikite komentarą