Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė BatonėliaiPirmą kartą gyvenime galiu ramia širdim pasakyti, kad tikrai atšvenčiau Jonines. Drįsčiau netgi sakyti, kad su kaupu. Ne kokiame eiliniame, masiniame koncerte ar prie stalo kilnojant taures ir barškinant šaukštais, bet palikime vietą paslaptyje. Smagu atitrūkti nuo kasdienybės, kvėpuoti grynu, švariu ir gaiviu oru, semtis jėgų ir gerų emocijų iš gamtos bei tave supančių žmonių. Iš pradžių pagalvojus apie senąsias Joninių šventimo tradicijas tikriausiai visi pagalvojame – nuobodu ir neįdomu. Bet sudalyvavus tokioje tradiciškoje šventėje iš tikrųjų, rodos, grįžti kažko prisipildęs, pasisėmęs galybę įspūdžių. Kai prisikupoliavę ir maži ir dideli su tokiu pačiu nekantrumu ir smalsumu laukia, kol išmintingiausia/-s ir vyriausia/-s išburs ateityje laukiančius  netikėtumus, kai nuėję didžiulį atstumą iki artimiausio upelio jaučiame kojų skausmą ir didelį nuovargį, tačiau vis vien leisdamos vainikus šokinėjame iš džiaugsmo, kai laužo šviesoj dainos ir šokiai liejasi laisvai užplūsta nepakartojamos emocijos ir niekur niekur nesinori trauktis, nesinori skirtis su visais tais nuostabiais žmonėmis. Bet be išsiskyrimų nebus naujų susitikimų, todėl skiriamės ir su didžiuliu nekantrumu laukiam kitų švenčių, kitų bemiegių naktų. 

David Lebovitz. Jeigu kažkam dar kyla klausimas už ką jį visi taip myli, tai tikrai aišku, kad tas žmogus neragavo nieko iš David’o repertuaro. Išbandžiau jo karamelinės tartos receptą ir likau labai labai patenkinta. Iš visų valgiusiųjų sulaukiau tik teigiamų atsiliepimų ir palaimos bei pasitenkinimo kupinų šypsenų. Kadangi nutiko taip, kad kepiau per sesės gimtadienį(dar kartą sveikinu!), tai pyragas turėjo atlikti ir šventinio užkandžio vaidmenį ir tai jam puikiai pavyko. Pirma žmogaus reakcija ir žodžiai ką tik pamačius ir paragavus patiekalo nusako viską, šį kartą iš sesės lūpų išgirdau nuoširdų džiaugsmą: Va dabar tai tikras gimtadienis!  O namai švelniai kvepėjo migdolais…

Šaltinis: David Lebovitz.

Jums reikės:

Pagrindui:

  • 140g. miltų;
  • 1 valg. šaukštas cukraus;
  • 115g. sviesto (šalto, supjaustyto gabalėliais);
  • 1 valg. šaukštas šalto vandens;
  • 1/2 arbat. šaukš. vanilės ekstrakto;
  • 1/8 arbat. šaukš. migdolų ekstrakto;

Įdarui:

  • 250ml. riebios grietinėlės (~35% riebumo);
  • 200g. cukraus;
  • Žiupsnelis druskos;
  • 100g. migdolų plokštelių;
  • 1/8 arbat. šaukšt. migdolų ekstrakto;
  • 2 arbat. šaukšt. likerio, brendžio ar kito alkoholio pagal skonį.

 Gaminame pagrindą: 

Orkaitę įkaitiname iki 190°C. Virtuviniu kombainu arba mikseriu sumaišome miltus ir cukrų. Sudedame gabalėliais pjaustytą sviestą ir maišome, kol susidaro stambūs trupiniai. Įpilame vandenį bei ekstraktus ir maišome iki vientisos masės. Masę įvyniojame į maistinę plėvelę, suformuojame plokščią diską ir trumpam dedame į šaldytuvą, kol pasiruošite indą kepimui. Galite naudoti tartos formą arba kvadratinę kepimo formą ir vėliau pjaustyti kvadratėliais (kaip dariau aš). Naudodami ne tartos formą, ją išklokite kepimo popieriumi.  Iš atvėsusios tešlos pirštais suformuojame dugną ir neaukštus kraštelius. Kepimo indą su suformuota tešla, dedame į šaldiklį ir šaldome, kol pilnai atvės ir šiek tiek sutvirtės. Atšaldytą pagrindą kepame ~20 minučių, kol pradeda švelniai ruduoti. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame pilnai atvėsti kepimo inde, ant grotelių.

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė Batonėliai

Gaminame įdarą:

Grietinėlę, cukrų ir druską kaitiname dideliame puode, kol pradeda virti. Užvirusį mišinį kaitiname toliau tol, kol jis pradeda putoti, tuomet nedelsiant nuimame nuo viryklės. Įmaišome migdolų plokšteles, migdolų ekstraktą ir likerį.

Kepame pyragą:

Paruoštą įdarą supilame ant pagrindo ir tolygiai paskirstome. Įsitikinkite, kad plokštelės nesušokę į vieną vietą, o pasiskirstę po visą plotą. Šauname pyragą į orkaitę, orkaitės groteles išklojame aliuminio folija. Po 10 minučių patikriname pyragą ir karščiui atsparios mentelės kampu sulaužome, subadome pyrago viršų. Kepame dar 5 minutės ir vėl taip pat sulaužome paviršių. Toliau taip pat tikriname ir laužome paviršių kas 5 minutes, kol įdaras pradeda karamelizuotis, tada paliekame ramiai kepti, kol pyragas įgauna švelnų, gintarinį atspalvį. Iš viso kepimas neturėtų užimti daugiau nei 30 minučių. Išėmę iš orkaitės, leidžiame pilnai atvėsti ir patiekiame. Skanaus!

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė Batonėliai

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė Batonėliai

You will need:

For the dough:

  • 140 g. flour;
  • 1 tablespoon sugar;
  • 115 g. unsalted butter (chilled, cut into little cubes);
  • 1 tablespoon ice water;
  • 1/2 teaspoon vanilla extract;
  • 1/8 teaspoon almond extract;

For the tart filling:

  • 250 ml. heavy cream;
  • 200 g. sugar;
  • 1/8 teaspoon salt;
  • 100g. sliced almonds;
  • 1/8 teaspoon almond extract;
  • 2 teaspoons Grand Marnier or Amaretto;

Make dough:

To bake the shell, preheat the oven to 190°C. Mix the flour and sugar in a standing electric mixer or food processor. Add the butter and mix or pulse until the butter is in very small pieces, the size of rice. It should be pretty well-integrated with no large visible chunks. Add the water and extracts and mix until the dough is smooth and comes together. Press into a flat disk, wrap in plastic and chill thoroughly. To put the pastry in the pan, let the dough come to room temperature and press the dough into a tart shell using your hand. Put the tart shell in the freezer and chill thoroughly. Bake the shell for 20-30 minutes, until it is set and light golden-brown.

Make filling:

Heat the cream, sugar, and salt in a big, wide heavy-duty pot until it begins to boil. Continue to cook and when it starts to foam up, remove it from the heat and stir in the almonds, the almond extract, and the liquor. Scrape the filling into the shell.

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė Batonėliai

Bake a tart:

Make sure there’s no clumps or piles of almonds and that everything is evenly distributed, then put the filled tart shell into the oven. After the first ten minutes, check the tart. Take a heatproof rubber spatula, holding it diagonally and with a tapping motion, break up the surface of the tart. Continue to cook, checking the tart every 5-8 minutes, and break up any dry crust that may be forming, getting less aggressive as the filling sets up. As it begins to caramelize, stop tapping it and let the tart do its thing. Remove the tart from the oven when the filling is the color of coffee with a light touch of cream in it and there are no large pockets of gooey white filling, about 30 minutes. Let the tart cool a few minutes on a cooling rack.

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė Batonėliai

 

Pyragas su karameliniu migdolų įdaru/Caramel almond tart Tarta receptai Pyragas Migdolai Kvadratėliai Kepiniai Karamelė BatonėliaiSpausdinti receptą
None found.

4 komentarai

  1. Kartais tikrai smagu šventes švęsti pagal senąsias lietuvių tradicijas. Tarsi gali nusikelti į praeitį ir sudalyvauti močiučių šventėse.
    Migdolinis tartukas gražiai atrodo, bet pirma mintis buvo „Kodėl tiek nedaug… Man prašom dvigubą porciją“ 😀

    • Būtent. O jei dar kompanija gera tai išvis tobula :)
      Kadangi namie daugelis taip pat užsiprašė dvigubų porcijų, tai nuotraukoms beliko tik keletas gabalėlių… Nespėjau nei viso pyrago įamžinti, sunyko akyse 😀

  2. Man čia panašiau į kvadratinius sausainėlius :) labai tokius mėgstu – riešutai, karamelė…pasaka :)

Palikite komentarą