Savaitgalio pusryčiai – Benedikto kiaušiniai (Eggs Benedict)

Savaitgalio pusryčiai   Benedikto kiaušiniai (Eggs Benedict) Sviestas Pusryčiai padažas Kumpis Kiaušiniai Duona Benedikto kiaušiniai BandelėKad ir kaip visad visur lėktume ir skubėtume, visvien privalome rasti laiko prisėsti ir ramiai atsipūsti. Tam puikiai tinka savaitgalio rytų metas. Tas tingus, mieguistas laikas, kai galime leisti sau pasivartyti šiltuose ir minkštuose pataluose, vaikščioti su pižama ir chalatu, valiūkiškai susivėlę. Myliu tokias dienas. O jei dar jos prasideda su tokiais skaniais pusryčiais, tai išvis rojus! Visai neseniai išmokau taip gražiai (taip, pasipuikuosiu) virti kiaušinius. Šiaip, kiaušinių aš išvis nelabai mėgstu, per Šv. Vėlykas besiraukydama vos įveikiu vieną virtą iš mandagumo, tačiau Benedikto kiaušiniai – visai kas kita. Visas jų žavesys – laisvai bėgantis, ryškiai oranžinis, skystas, bet ne žalias trynys, kuris ištrykšta vos įpjovus baltymą. Drįsčiau net sakyti, kad tai visai kitoks kiaušinių skonis, kurį turėtų pajusti kiekvienas. O ir pasigaminti nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti.

Yra keletas skirtingų technikų kaip virti tokius kiaušinius: maistinėje plėvelėje, vandenyje su actu, specialiuose indeliuose ar tiesiog sūkuryje. Aš pastarąją ir pamilau. Nereikia nei jokių plėvelių karpyti, nei indelių plauti po naudojimo, nei actą pilstyti. Tiesiog suformuojam sūkuriuką puode ir švelniai į jį įleidžiam kiaušinius. Ir virti nebūtina po vieną kiaušinį, kaip kas nors gali pagalvoti. Tiesiog sumušame visus kiaušinius į vieną dubenėlį, ir įleidžiame šliukšteldami po vieną į sūkurį, po kiekvieno palaukdami po kelias sekundes. Be abejo, kuo daugiau kiaušinių verdame, tuo didesnį puodą renkamės. Sūkurys susuka kiaušinio baltymą aplink jo trynį ir gauname gražų apvalainą kiaušinuką. Tokius kiaušinius patiekti galima ir prie kitų patiekalų, bet aš pirmenybę teikiu Benedikto kiaušiniams ir siūlau tai išbandyti ir Jums. 

Jums reikės (1 porcijai):

  • 1 kiaušinio;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • 25g. sviesto, lydyto;
  • 1 puselės bandelės ar riekelės baltos duonos;
  • Keleto griežinėlių karštai rūkyto kumpio;
  • 1 arbat. šaukš. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Žiupsnelio pipirų;
  • Žiupsnelio krapų.

Verdame kiaušinius:

Į nedidelį puodą pripilame vandens beveik iki viršaus. Kaitiname neuždengtą, kol nuo dugno intensyviai pradeda kilti burbuliukai. Kiaušinį įmušame į nedidelį puodelį. Pradedame intensyviai sukti burbuliuojantį vandenį puode plaktuvu ar šaukštu, sukame kol viduryje susiformuoja stiprus sūkurys. Staigiai, bet atsargiai iš puodelio į sūkurį įleidžiame kiaušinį. Dar keletą kartų atsargiai pasukame vandenį iš kraštų ir paliekame virti 3 minutėms. Atsargiai išimame iš vandens, nusausiname.

Savaitgalio pusryčiai   Benedikto kiaušiniai (Eggs Benedict) Sviestas Pusryčiai padažas Kumpis Kiaušiniai Duona Benedikto kiaušiniai Bandelė

 

Ruošiame padažą:

Kiaušinio trynį išplakame su citrinos sultimis  garų vonelės dubenėlyje. Kaitiname labai atsargiai ir silpnai, kad trynys nepradėtų kepti. Lėtai supilame išlydytą sviestą, nuolatos lėtai maišome. Kai padažas pradeda truputėlį tirštėti, nuimame nuo garų vonelės, pagardiname druska bei pipirais.

Savaitgalio pusryčiai   Benedikto kiaušiniai (Eggs Benedict) Sviestas Pusryčiai padažas Kumpis Kiaušiniai Duona Benedikto kiaušiniai Bandelė

 Ruošiame Benedikto kiaušinius:

Bandelę ar baltos duonos riekelę pakepiname skrudintuve iki norimo traškumo. Kumpį lengvai apkepame sausoje keptuvėje. Riekelę duonos(bandelę) dedame į lėkštę, ant jos dedame kumpio griežinėlius, tuomet virtą kiaušinį. Apliejame padažu ir pabarstome krapais. Skanaus!

Savaitgalio pusryčiai   Benedikto kiaušiniai (Eggs Benedict) Sviestas Pusryčiai padažas Kumpis Kiaušiniai Duona Benedikto kiaušiniai Bandelė


Palikite komentarą