Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais

Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais Vafliai tartaletė Tarta šokoladas Riešutai Pyragas Kremas Kepiniai Įdaras GrietinėlėBėgam, lekiam, skubam. Dažnai pamirštam dairytis, nepastebim svarbiu smulkmenų, nuliūdusio draugo ar žavingos vaiko šypsenos. Tačiau ar bent kartą pagalvojote, kur skubate? Greičiau nugyventi gyvenimą? Pamatyti ar padaryti daugiau už kitus? Neverta. Gyvenimas ir taip trumpas. Koks skirtumas jūsų nagai nulakuoti ar ne, jūsų šukuosena ideali ar ne? Brangiausiems žmonėms jūs visada būsite pats gražiausias. Galbūt ten sutaupę laiko, galėsit išsivirti skanios arbatos, atsisėsti šiltoje saulutėje su gabalėliu šio stebuklingo pyrago ir ramiai pagalvoti, ką praleidžiame skubėdami. Gal netyčia išgirsit, kaip žolė auga, ar užuosit užburiantį lietaus kvapą, o gal pajusit kaip toli toli kažkas užmirštas, išsiilgęs laukia jūsų…

Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais Vafliai tartaletė Tarta šokoladas Riešutai Pyragas Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė

Pyragas švelnus, tinkamai šokoladinis ir nuostabios kreminės tekstūros. Pagrindas žavingai traškus ir vanilinis, o riešutai puikus užkandis ne tik prie šio pyrago, bet ir prie gero filmo, vos spėjau ginti nuo pastarųjų mamą. Puikiai tiks su puodeliu kavos ar arbatos. Šaltinis: Martha Stewarts.

Kadangi niekaip nesugebu rasti tikros tartos formos, šią tartą kepiau torto formoje, išimamu dugnu ir visvien gavosi tobulai! Tačiau būkit mieli, pasidalinkit jeigu kas turit tikrą tartos formą išimamu dugnu, kur ją radote? Būčiau labai dėkinga.

Jums reikės:

Pagrindui:

  • 60g. kvadratinių sausainių („Selga“, „Gaidelis“ ir pan.);
  • 110g. vaflių lakštų;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 100g. sviesto (išlydyto ir atvėsinto).

Šokoladiniam kremui:

  • 200ml. + 150ml. riebios grietinėlės (~35% riebumo);
  • 140g. juodojo šokolado;
  • 2 šaukštai cukraus pudros.

Riešutams:

  • 70g. lazdyno riešutų;
  • 50g. cukraus;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 50ml. vandens.

Gaminame pagrindą:

Įkaitiname orkaitę iki 160°C. Virtuviniu kombainu su ašmenimis šiek tiek susmulkiname sausainius, sudedame vaflius, druską ir cukrų ir smulkiname iki trupinių. Kombainui veikiant, supilame lydytą ir atvėsintą sviestą ir maišome iki kol trupiniai bus panašūs į drėgną smėlį. Iš gautos masės formuojame dugną ir kraštelius ~21cm. skersmens tartos ar torto formoje išimamu dugnu. Kepame 20 minučių, kol sutvirtėja. Leidžiame atvėsti formoje, ant grotelių.

Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais Vafliai tartaletė Tarta šokoladas Riešutai Pyragas Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė

Ruošiame riešutus:

Beriame riešutus į sausą, įkaitintą keptuvę ir kepiname nuolatos vartydami, kol apvalkalai sutrūkinėja. Palaukiame kol šiek tiek atvės ir pirštais patrynus pašaliname žieveles. Nuluptus riešutus beriame į nedidelį puodą kartu su cukrumi, vandeniu ir druska. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol užverda. Paverdame 1 minutę ir nukeliame nuo viryklės. Naudodamiesi šaukštu, šiek tiek nuvarviname sirupą ir paskleidžiame riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepame orkaitėje 15 minučių, kol įgauna blizgesį ir auksinį atspalvį. Leidžiame pilnai atvėsti ir laikome sandariame inde.

Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais Vafliai tartaletė Tarta šokoladas Riešutai Pyragas Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė

Gaminame šokoladinį kremą:

Nedideliame puode kaitiname 150ml. grietinėlės, kol ji iš kraštelių pradeda šiek tiek burbuliuoti, tačiau dar neverda. Nuimame nuo viryklės ir sudedame šokoladą, leidžiame pastovėti 5 minutes. Išmaišome iki vientisos masės ir leidžiame visiškai atvėsti. Atskirame inde elektriniu maišytuvu plakame 200ml. grietinėlės su cukraus pudra iki standžios masės. Į šokolado masę atsargiai įlankstome išplaktą grietinėlę.

Ant atvėsusio pagrindo tolygiai paskleidžiame šokoladinį kremą ir šaldome šaldytuve 2 valandas. Prieš patiekdami papuošiame kepintais lazdyno riešutais.

Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais Vafliai tartaletė Tarta šokoladas Riešutai Pyragas Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė

Šokoladinio kremo tarta su lazdyno riešutais Vafliai tartaletė Tarta šokoladas Riešutai Pyragas Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė


12 komentarai

  1. kaip suprasti ilankstyti grietinele?

  2. aciu, bandysiu daryti sita pyraga tuomet 😀

  3. Lazdyno riešutas mano mėgstamiausias. Būtinai su šeima bandysime virtuvę sujaukt gamindami šį skanėsta. Dėkui už saldžius receptus… :)

  4. man visiškai nesigavo ir nesustingo. labai nusivyliau, kai reikėjo pateikti kažkokį išbliuškusį grietinėlės darinį žmogui:(

    • Labai keista ir liūdna, kad jums nepavyko. :(Gal blogai išplakėte ar į šokolado masė maišant permaišėte grietinėlę? Kito paaiškinimo nerandu…

Palikite komentarą