Šokoladinis tortas su naminio žemės riešutų sviesto kremu

Šokoladinis tortas su naminio žemės riešutų sviesto kremu žemės riešutų sviestas Viskis Tortas Sviestinis kremas Sviestas šokoladas Riešutai Naminis medus Kreminis sūris Kremas Kepiniai Kakava Grietinėlė desertai Cukraus pudra BiskvitasKaip gera sugrįžti į virtuvę! Viskas taip miela ir sentimentalu ten, net riešutų lukštenimas tampa smagiu procesu, kai tai darai kur kas rečiau nei anksčiau. Grįžtu ten rečiau, tačiau su didesniu džiaugsmu, entuziazmu, stengdamasi vertinti laiką. Kai tėtis paklausė, ar turėsiu laiko iškepti jam gimtadienio tortą, pradėjau galvoje dėlioti darbus, kuriuos turiu per ateinančias dienas atlikti ir svarstyti. Tuomet išgirdau jį svarstant apie torto pirkimą turguje, va tada ir atsitokėjau. Kaip galiu leisti tėčiui pirkti kokį neaiškų tortą turguje? Kas gali būti svarbiau už tėčio gimtadienio tortą? Ką aš negaliu darbų susidėlioti taip, jog iškepčiau savo tėčiui tortą? Juk jo gimtadienis – kartą metuose! Su gimtadieniu, tėti! Myliu tave!

Taigi, štai! Šokoladinis tortas su žemės riešutų sviesto kremu bei šokoladiniu glajumi, sulaistytas viskio sirupu! Biskvitą tradiciškai pasirinkau savąjį kakavinį, kuris niekada manęs nenuvilia. Visuomet daug svarstau dėl kremo, kokį pasirinkti, ką naujo išbandyti, kas kam patiktų. Šį kartą nusprendžiau išbandyti kreminio sūrio, sviesto ir žemės riešutų sviesto kremą ir likau labai patenkinta! Tik kitą kartą gal truputėlį daugiau kremo ruoščiau ir jį truputėlį labiau pasaldinčiau, bet ir šis variantas tikrai puikus. Biskvitas drėgnas, visas tortas neriebus ir tikrai ne per saldus(čia tik man visuomet norisi daugiau cukraus…. šypt). O kremui ruošti šį kartą pasigaminau ir naminį žemės riešutų sviestą! Nieko sudėtingo, o žymiai sveikiau ir įdomiau. Jo skonis truputėlį ryškesnis, o spalva šiek tiek blankesnė, nei pirktinio. Galima pridėti daugiau medaus ar druskos pagal skonį. Žodžiu, improvizavimui vietos marios.


Jums reikės(~22cm formai):

Biskvitui: 

  • 4 kiaušinių
  • 400g. cukraus;
  • 4 valg. šaukš. tamsios kakavos;
  • 13 valg. šaukš. miltų;
  • 400g. grietinės;
  • 2 arbat. šaukš. sodos.

Žemės riešutų sviestui:

  • 400g. žemės riešutų;
  • 4 arbat. šaukš. medaus;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus.

Kremui:

  • 200g. sviesto (kambario temperatūros);
  • 300g. kreminio sūrio (pvz. „Philadelphia“);
  • ~250g. cukraus pudros;
  • ~350g. žemės riešutų sviesto;
  • Šlakelio pieno.

Sulaistymui:

  • 100g. viskio;
  • 100g. vandens;
  • 3 arbat. šaukš. cukraus pudros.

Šokoladiniam glajui(ganašui):

Ruošiame biskvitą:

Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir kakava iki vientisos masės. Sudedame miltus ir gerai išmaišome. Atskirame inde į grietinę įberiame sodą ir maišome, kol grietinė suskystėja ir paviršiuje atsiranda burbuliukų. Grietinę supilame į turimą tešlą ir kruopščiai išmaišome. Gautą masę tolygiai paskirstome po sviestu išteptą  ir miltais pabarstytą kepimo formą. Kepame kol įsmeigtas ir ištrauktas medinis iešmukas/dantų krapštukas bus neaplipęs trupinukais. Maždaug 40 minučių nosies į orkaitę tikrai galime nekišti, tada tikriname kas 3 minutes. Kiekvienoje orkaitėje biskvitas kepa skirtingu greičiu. Atsargiai ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame visiškai atvėsti.

Šokoladinis tortas su naminio žemės riešutų sviesto kremu žemės riešutų sviestas Viskis Tortas Sviestinis kremas Sviestas šokoladas Riešutai Naminis medus Kreminis sūris Kremas Kepiniai Kakava Grietinėlė desertai Cukraus pudra Biskvitas

Ruošiame žemės riešutų sviestą:

Žemės riešutus pakepiname keptuvėje, atvėsiname ir nulupame žieveles. Dalį riešutų sudedame į smulkintuvą ir pradedame smulkinti, vis sustodami ir pamaišydami mentele, nuo kraštų. Kai masė pradeda tirštėti, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus, įberiame žiupsnelį druskos ir įdedame dalį skysto medaus (jei Jūsų medus nėra skystas, jį tiesiog pašildykite, kol suskystės). Toliau viską maišome smulkintuvu iki vientisos, kreminės konsistencijos. Viską kartojame su likusiais riešutais. Paruoštą žemės riešutų sviestą laikome šaldytuve.

Šokoladinis tortas su naminio žemės riešutų sviesto kremu žemės riešutų sviestas Viskis Tortas Sviestinis kremas Sviestas šokoladas Riešutai Naminis medus Kreminis sūris Kremas Kepiniai Kakava Grietinėlė desertai Cukraus pudra Biskvitas

Ruošiame kremą:

Kambario temperatūros sviestą elektriniu maišytuvu išsukame iki kreminės konsistencijos. Į sviesto masę sudedame kreminį sūrį ir viską gerai išplakame iki vientisos masės. Sudedame paruoštą žemės riešutų sviestą ir gerai viską suplakame.  Įpilame šlakelį pieno, suberiame cukraus pudrą ir išsukame iki vientisos masės. Paruoštą kremą laikome šaldytuve.

Ruošiame šokoladinį glajų(ganašą):

Nedideliame puode pakaitiname grietinėlę, kol ši beveik užverda, pradeda putoti. Karštą grietinėlę supilame ant susmulkinto šokolado, leidžiame minutę pastovėti, tada kruopščiai išmaišome iki vientisos masės. Leidžiame atvėsti (kambario temperatūroje).

Surenkame tortą:

Atvėsusį biskvitą perpjauname į 4 dalis. Sulaistymui skirtus produktus tiesiog sumaišome. Į paruoštą lėkštę ar tortinę dedame pirmąjį biskvitą, jį sulaistome paruoštu mišiniu, užtepame dalį kremo, uždengiame kitu biskvitu ir taip kartojame su likusiomis dalimis. Torto šonus ir viršų taip pat aptepame kremu. Surinktą tortą palaikome šaldytuve ~20 minučių. Pastovėjusį tortą apliejame paruoštu šokoladiniu glajumi. Glajaus likutį truputį pašaldome šaldytuve, sudedame į konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu ir dekoruojame paruoštą tortą. Skanaus!

Šokoladinis tortas su naminio žemės riešutų sviesto kremu žemės riešutų sviestas Viskis Tortas Sviestinis kremas Sviestas šokoladas Riešutai Naminis medus Kreminis sūris Kremas Kepiniai Kakava Grietinėlė desertai Cukraus pudra Biskvitas


4 komentarai

  1. Receptas nuostabus. Tik man norejosi siek tiek kitaip papuosti. Na bet cia kiekvieno juk fantazija. :)

  2. Atrodo SUPER! Gal pabandysiu :))

Palikite komentarą