Sviestiniai sausainiai (su glajumi)

Sviestiniai sausainiai (su glajumi) Vėlykos Sviestiniai sausainiai Sviestas Sausainiai Maistiniai dažai Kepiniai Glajus desertai Cukraus pudraPagaliau jau čirška paukščiai kieme! Švelni, dar nedrąsi šiluma jau glosto mūsų skruostus. Kaip smagu! O aš vargiai spėju ja pasidžiaugti, vis bėgu, lekiu, mokausi, tvarkausi… Jau taip stipriai nuoširdžiai noriu, kad visa tai greičiau pasibaigtų, nebegraužtų nervų ir kantrybės. Norisi atsisėsti šiltai gryname ore, jaukiai įsitaisyti su lėkštele saldžių sausainių ir šiltos arbatos ir nieko neveikti, tiesiog sedėti. Ar jums taip pavyksta? Tikiuosi ir aš to sulaukti… Po kokių 2 mėnesių…

Pasidalinsiu tų saldžių, trapių, vanilinių sausainių receptu. Kepiau juos Šv. Vėlykoms, bet pristatau tik dabar (labai gėda). Sausainiai iš tiesų puikūs ir savo skoniu, ir tekstūra, ir formos išlaikymu. Formą išlaiko labai šauniai, visai „neišsileidžia“ į šonus kepdami. Glajui cukraus pudros kiekį kiekvienam reikia atitaikyti pačiam, nes skiriasi ir baltymai, ir pati pudra, ir norimas tirštumas, kad būtų patogu dirbti. Tiesa, visam dekoravimui reikia paskirti nemažai laiko ir kantrybės, bet už pastangas bus atlyginta gardžiais sausainiais. Sėkmės virtuvėje!

Jums reikės:

Sausainiams:

  • 170g. sviesto;
  • 200g. cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 arbat. šaukš. vanilės;
  • 315g. miltų;
  • 1 arbat. šaukš. kepimo miltelių;
  • Žiupsnelio druskos.

Glajui:

  • 2 kiaušinių baltymų;
  • 2 arbat. šaukš. citrinos sulčių;
  • ~300g. cukraus pudros, persijotos (kiekis apytikslis, priklauso, nuo norimo tirštumo);
  • Maistinių dažų.

Gaminame sausainius:

Sviestą išsukame su cukrumi iki vientisos, kreminės masės. Po vieną įplakame kiaušinius, vanilę. Įmaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą įvyniojame  į maistinę plėvelę ir šaldome šaldytuve minimum 1 valandą ar net per naktį. Orkaitę įkaitiname iki 200°C. Tešlą dalimis iškočiojame ant miltuoto paviršiaus iki norimo storio, išspaudžiame formelėmis. Likusią dalį tešlos visada laikome šaldytuve. Kepame ~6 minutes. Leidžiame pilnai atvėsti ir sutvirtėti.

Sviestiniai sausainiai (su glajumi) Vėlykos Sviestiniai sausainiai Sviestas Sausainiai Maistiniai dažai Kepiniai Glajus desertai Cukraus pudra

Ruošiame glajų:

Vidutiniame dubenyje, elektriniu maišytuvu išplakame kiaušinių baltymus su citrinos sultimis, kol suputoja. Sudedame ~200 gramų cukraus pudros ir išplakame iki vientisos masės. Tuomet masę padaliname tokiomis dalimis: 1/3 ir 2/3. Į 1/3 masės sudedame likusį 100 gramų cukraus pudros, masė gausis sausesnė ir tirštesnė, ją naudosime sausainių kontūrams išspausti ir detalėms išpiešti. Cukraus pudros kiekį keiskite ir pritaikykite, pagal savo poreikius: kuo cukraus pudros daugiau, tuo glajus tirštesnis, kuo mažiau, tuo skystesnis. Mases padailiname maistiniais dažais pagal norus ir supilame į atskirus konditerinius maišelius. Labai mažyčius jų galiukus tiesiai nukerpame.

Sviestiniai sausainiai (su glajumi) Vėlykos Sviestiniai sausainiai Sviestas Sausainiai Maistiniai dažai Kepiniai Glajus desertai Cukraus pudra

Dekoruojame sausainius:

Tirštesniu glajumi išspaudžiame sausainio kontūrus, leidžiame pradžiūti. Skystesniu glajumi užpildome nupieštą kontūrą, visiškai išdžioviname. Tirštesniu glajumi išpiešiame norimas detales(burnas, sparnus), priklijuojame akytes, nosytes. Paliekame per naktį visiškai tvirtai išdžiūti.

Sviestiniai sausainiai (su glajumi) Vėlykos Sviestiniai sausainiai Sviestas Sausainiai Maistiniai dažai Kepiniai Glajus desertai Cukraus pudra


1 komentaras

  1. as padariau spalvota pipa

Palikite komentarą