Traškūs eklerai su šokoladiniu kremu

Traškūs eklerai su šokoladiniu kremu Traški tešla šokoladas receptai pyragaičiai plikyta tešla namelaka Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė eklerai desertasKai pagaliau gali kvėpuoti gyvenimu pilnais plaučiais ir šlabdriboje pasileisti plaukus, su nepažįstamuoju aptarti, jog būtent mėlynakių vaikų jis visada norėjo, o geriausias dienos akimirkas ramia siela praleisti sporto salėje, planuojant pietų ir vakarienės patiekalus. Kai pagaliau išmoksti gyventi sau ir su savimi, nebesirūpinti bereikalingais dalykais. Kai drąsiai geri kavą mieste su geru žurnalu ar mąstymą keičiančia knyga ir pusvalandžiui nustoji paslapčia stebėjusi žmones. Stabteli ir supranti, kaip stipriai pats savimi žaviesi, žaviesi tuo, kaip pradėjai tausoti save ir kitaip žvelgti į pasaulį. Ir net kai n – ąjį kartą tau užtrenkia duris, tu gerai išsimiegi ir toliau tvirtai žengi žeme, kad ir dar sunkiau tikėdama žmonėmis, bet nepalyginamai stipriau tikėdama savimi. Po, ko gero, didžiausios turėtos pertraukos – aš ir vėl čia. Stipriai pasikeitusiu požiūriu, užaugusi ir kupina naujų minčių. 

Tokia smagi grįžimo akimirka reikalauja ir ypatingo recepto, tad pristatau jų didenybes – eklerus. Kaip jau turbūt buvo galima pastebėti, virtuvėje mėgstu iššūkius ir estetiką. Kai pritrūkstu įkvėpimo ir noriu išbandyti kažką tikrai naujo ir ypatingo, dažnai žvalgausi žaviojo konditerio Ali Gadžijevo kūrybiniuose repertuaruose ir sau tyliai dalinu pažadus, kaip netrukus viską išbandysiu. Galėčiau turbūt valandų valandas ganyti akis po tobulai nulietus tortus, skanias spalvų gamas ir kalnus nepriekaištingai suraityto kremo. Pagaliau išaušo vieno iš pažadų sau išsipildymo diena. Eklerai tikrai nuostabūs, traškia plutele, burnoje tirpstančiu kremu, ypač žavūs lėkštėje. O kremas, šį kartą, irgi ypatingas – japoniškas, šokoladinis Namelaka. Japonų kalboje šis žodis simbolizuoja kreminę tekstūrą. Ir tai visiškai atitinka šio kremo savybes. Pyragaičių išeina išties nemažai, tad jei planuojate visus juos iš karto patiekti, kremo proporcijas reikėtų padvigubinti. Paplušėti tikrai yra kur, bet rezultatas – vertas pastangų! Pažadu, nenusivilsite!

Traškūs eklerai su šokoladiniu kremu
 
Ruošimo laikas
Kepimo/virimo laikas
Viso
 
Recepto tipas: Desertai, pyragaičiai
Ingredientai
Šokoladiniam kremui:
  • 100 g. pieno
  • 5 g. gliukozės sirupo (naudojau medų)
  • 28 g. želatinos masės (4 g. želatinos + 24 g. vandens)
  • 170 g. juodojo šokolado
  • 200 g. grietinėlės
Traškiai tešlai:
  • 150 g. rudojo cukraus
  • 150 g. sviesto
  • 175 g. miltų
Plikytai tešlai (eklerams):
  • 125 g. pieno
  • 125 g. vandens
  • 15 g. cukraus
  • 110 g. sviesto
  • 140 g. miltų
  • 265 g. kiaušinių
  • Žiupsnelis druskos
Gaminame
Šokoladinis kremas:
  1. Į trintuvo (blender'io) indą sudedame susmulkintą šokoladą ir išbrinkintą želatiną.
  2. Puode užviriname pieną, grietinėlę ir gliukozės sirupą (arba medų).
  3. Užvirusia mase užpilame šokoladą su želatina.
  4. Viską gerai sutriname trintuvu iki vientisos masės. Uždengiame maistine plėvele, ja liesdami patį masės paviršių ir per naktį paliekame šaldytuve.
Traški tešla:
  1. Rudąjį cukrų, miltus ir sviestą, elektrinio maišytuvo pagalba, sumaišome iki vientisos masės.
  2. Gautą tešlą dalimis iškočiojame iki 2 mm storio, dedame į šaldiklį, kol sutvirtės.
  3. Užšaldytą tešlą supjaustome tokio ilgio ir pločio gabalėliais, kokių matmenų ruošiame eklerus. (Aš ruošiau pailgus eklerus, tad šią tešlą pjausčiau stačiakampiais)
  4. Paruoštą ir supjaustytą tešlą laikome šaldytuve iki pat kepimo.
Eklerai:
  1. Puode sumaišome ir užviriname pieną, vandenį, cukrų, druską ir sviestą.
  2. Nukeliame nuo ugnies, suberiame miltus ir aktyviai maišome iki vientisos masės.
  3. Puodą su gauta mase trumpam gražiname ant viryklės ir maišydami padžioviname ne daugiau nei 1,5 minutės.
  4. Gautą tešlą sudedame į elektrinio maišytuvo indą, pastoviai maišant, po truputį supilame kiaušinių masę. Išmaišome iki vientisos, blizgios masės.
Kepimas:
  1. Orkaitę įkaitiname iki 180ºC.
  2. Maždaug 1,5 cm. skersmens, lygiu antgaliu ir konditeriniu maišeliu išspaudžiame norimo ilgio linijas kepimo popieriumi išklotoje kepimo formoje. Galima naudoti ir vienkartinį konditerinį maišelį nukirptu galiuku. Spaudžiame tik nedideles formas, nes eklerai kepdami stipriai pakils ir plėsis.
  3. Kiekvieną liniją uždengiame šaltos traškios tešlos gabalėliu.
  4. Kepame apie 20 minučių, nuolat stebėdami, kol įgaus gražią, auksinę spalvą.
  5. Išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti.
Patiekimas:
  1. Per naktį susikristalizavusį kremą lengvai perplakame elektriniu plaktuvu iki standžios masės.
  2. Iškepusių ir atvėsusių eklerų viršutinę dalį nupjauname, peiliu aplyginame viršutinės dalies kraštelius.
  3. Ant apatinės eklero dalies konditeriniu maišeliu išspaudžiame kremo, uždengiame anksčiau nupjauta viršutine dalimi. Skanaus!

Traškūs eklerai su šokoladiniu kremu Traški tešla šokoladas receptai pyragaičiai plikyta tešla namelaka Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė eklerai desertas

Traškūs eklerai su šokoladiniu kremu Traški tešla šokoladas receptai pyragaičiai plikyta tešla namelaka Kremas Kepiniai Įdaras Grietinėlė eklerai desertas


2 komentarai

  1. Sveiki, norejau paklausti 265 gramai kiausiniu, tai cia kiek vnt kiausiniu? Taip pat nelabai aisku kiek cia gautusi zelatinos ir kaip pamatuoti 24 gramus vandens?:) Aciu!

    • Vienas L dydžio kiaušinis be lukšto sveria apie 65 gramus, tad šiuo atveju reikia apie 4 kiaušinių, tačiau prieš maišant kiaušinių masę su kitais ingredientais, ją būtina pasverti svarstyklėmis, įsitikinti, kad kiekis yra būtent toks, kokio reikia. Vandens ir želatinos kiekiai taip pat sveriami svarstyklėmis 😉

Palikite komentarą